Izaberite stranicu

У петак, 6. јануар 2023. године, заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац посетио је објекат Народне кухиње Црвеног крста Новог Сада у Футошкој улици бр. 14 и том приликом приствовао је подели куваних оброка корисницима ове врсте помоћи. Догађају је присуствовала и Бранка Бежанов, чланица градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци.

Том приликом заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац је дао следећу изјаву: „Град Нови Сад континуирано води бригу о свим својим становницима, а додатну пажњу поклања социјално најугроженијим, о чему сведочи чињеница да Програм Народне кухиње Црвеног крста Новог Сада постоји од 1991. године и све ове године се реализује захваљујући снажној подршци Града.

За рад Кухиње за социјално угрожена лица у 2023. години финансијским планом Градске управе за социјалну и дечију заштиту предвиђено је 45 милиона и 140 хиљада динара. Износ предвиђених средстава за ову намену се годинама повећавао, тако да је 2022. године у односу на 2012. годину увећан за око 66%, а 2023. године је у односу на 2022. годину планирано повећање у износу од 24%.

Дистрибуција куваних обока за 600 корисника врши се сваког радног дана, на два пункта у граду, у Клубу пензионера „Олга Петров“, на Футошком путу бр. 67 и овде, на пункту Црвеног крста, у Футошкој улици бр. 14. Корисницима социјалне помоћи који живе у приградским насељима месечно се дели 800 ланч пакета.

Наравно, без подршке Градске организације Црвеног крста и њиховог тима волонтера све ово не би било оствариво. Ови млади хумани људи као и професионално запослени, показали су велику хуманост, пожртвовање, знање и храброст посебно у периоду од почетка пандемијске кризе, у ком Народна кухиња Црвеног крста Новог Сада није прекидала са радом – завршио је у свом обраћању господин Црнобарац.

„Корисници ове врсте помоћи су социјално најугроженији становници нашег Града и то: корисници новчане социјалне помоћи, вишечлане породице, старија лица, болесни, неспособни за рад, лица са инвалидитетом, пензионери са најнижим примањима и др.

У току 2022. године Црвени крст Новог Сада је поделио 154 800 куваних оброка (кувани оброк садржи 0,5 l куваног оброка + векна хлеба од 300 gr). Захваљујући, пре свега, снажној подршци Града, али и донаторима и појединцима који показују хуманост, рад кухиње је стабилан, а ми настојимо да подигнемо квалитет услуге.

Корисници овог програма могу своје оброке да конзумирају на дистрибутивним пунктовима. Особеност програма Народне кухиње Црвеног крста је и Кухиња на точковима, односно сваког радног дана достављамо куване оброке на 30 адреса за кориснике који су болесни и нису у могућности да дођу до места за поделу – изјавио је секретар Црвеног крста Новог Сада др Драган Лазић.

Pin It on Pinterest