Izaberite stranicu

Поводом Недеље Црвеног крста, која се ове године одржава под слоганом „Све што чинимо, чинимо од срца“ Црвени крст Новог Сада је у петак, 12. маја 2023. године, организовао мотивациони излет. Једнодневни излет је организован за 25 волонтера из Основних организација, Актива, Комисија и Радних тела Црвеног крста Новог Сада, у знак захвалности за хумани волонтерски рад, за добробит других људи и заједнице.

Ове године посетили смо седиште Црвеног крста Србије, у Симиној 19, у Београду и и Опленац.

Наши волонтери посетили су Спомен собу где су изложена оригинална документа, фотографије, књиге, филмови, делови опреме која се користила током прошлог века, униформе и други експонати који су обележили постојање и историју рада Црвеног крста у Србији.

У свечаној сали наше истакнуте волонтере поздравио је генерални секретар Црвеног крста Србије, Љубомир Миладиновић који је укратко представио активности Црвеног крста Србије. Колеге из Црвеног крста Србије: Александар Пантелић, Слађана Димић и Мирко Ружић су волонтерима била све време на располагању и презентовали су активности из својих делатности.

Након тога, наш сардници упутили су се према Тополи и Опленцу, где су посетили Цркву Светог Ђорђа.

Црква Светог Ђорђа на Опленцу је спомен-црква и маузолеј династије Карађорђевић, коју је као своју задужбину подигао краљ Петар I Карађорђевић. Опленац је брдо поред Тополе на коме је кнез Александар Карађорђевић подигао прве винограде, а краљ Петар I Карађорђевић је почео зидање цркве маузолеја и целог историјско-меморијалног комплекса који ће потом постати Задужбина Краља Петра I на Опленцу.

Данас комплекс обухвата поред цркве Светог Ђорђа, маузолеја српске краљевске породице, и краљеве винограде и винарију, Виноградареву кућу, кућу краља Петра на Опленцу и Карађорђев конак у оквиру Карађорђевог града у Тополи. Краљева и Краљичина вила су под управом Владе Републике Србије.

Назив брда потиче од оплена, дрвених делова воловских кола која су се правила од храста и цера којима је ово брдо било прекривено.

Након тога, организован је ручак у ресторану „Вожд“ у Тополи, на којем су нам се прикључиле колеге из Црвеног крста Топола, са којима смо се дружили на заједничком ручку.

Кроз своју дугу историју, која траје већ 143 године, Црвени крст Новог Сада као саставни део Црвеног крста Војводине и Црвеног крста Србије је био и остао највећа и најстарија хуманитарна организација у Новом Саду. Негујући основне принципе Црвеног крста: хуманост, непристрасност, неутралоност, независност, добровољност, јединство и универзалност Црвени крст Новог Сада је привукао велики број волонтера различитих генерација који представљају незаменљив ресурс за реализацију активности наше организације.

Pin It on Pinterest