Izaberite stranicu

У среду, 8. маја 2024. године, градоначелник Града Новог Сада Милан Ђурић и чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Данијела Костић примилу су делегацију Црвеног крста Новог Сада, поводом Светског дана Црвеног крста.
У делегацији Црвеног крста Новог Сада су били: председник пуковник др Братољуб Бркљача, секретар др Драган Лазић и седморо младих волонтера: Филип Михајловић, Елена Тривунџа, Милица Жагар, Сара Црнић, Дуња Мудрински, Марија Савановић и инструктор Сергеј Цицвара. Наведени волонтери су заузели прво место на Државном такмичењу у пружању прве помоћи, најмасовнијој манифестација Црвеног крста Србије, која је одржана 16. септембра 2023. године у Београду.

Том приликом градоначелник је, у сали Градског већа, упутио најсрдачније честитке волонтерима и запосленима и истакао колико је важно неговати солидарност, хуманост и саосећајност у друштву. Затим је истако колико је важна улога волонтера Црвеног крста у граду и нагласио да ће Град и у будућности снажно подржавати активности наше организације. Честиткама поводом Светског дана Црвеног крста придружила се и госпођа Данијела Костић.

Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца обележава се 8. маја, на рођендан Анри Динана оснивача Црвеног крста и Црвеног полумесеца, под слоганом „Сачувајмо хуманост“. На основу Програма „Недеље Црвеног крста“ у периоду од 8. до 15. маја, наша организација ће реализовати бројне активности. Основни циљ је да промовишемо хуманост у граду, односно, да мотивишемо суграђане да учине хумана дела, нешто због чега ће се осећати испуњено и добро.

Црвени крст Новог Сада у сарадњи са Црвеним крстом Србије и Црвеним крстом Војводине, традиционално, више од 20 година, реализује акцију „Пакет за новорођену бебу”. Представници Црвеног крста Новог Сада су у среду, 8. маја 2024. године, Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине, доставили 100 беби пакета, који ће бити подељени бебама рођеним у Недељи Црвеног крста, односно, у периоду од 8. до 15. маја 2024. године. Беби пакете је обезбедио Црвени крст Војводине захваљујући средствима Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова AП Војводине. Садржај беби пакета: зека 1 ком, несесер 1 ком, оградица 1 ком, прекривач 1 ком и портикла 1 ком.
Са жељом да се прикључи борби против негативног (смањеног) природног прираштаја Црвени крст Србије ће у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, обезбедити поклон добродошлице за све бебе рођене у Недељи Црвеног крста, која се обележава у периоду од 8. до 15. маја. По добијању Позивног писма, о својој заинтересованости за преузимање пакета добродошлице, родитељи новорођенчади могу информисати организацију Црвеног крста (у месту где се пријављује новорођена беба) најкасније до 17. јуна 2024. године.

У среду, 8. маја 2024. године, у холу Медицинске школе „7. април“, отворена је изложба под називом „Црвени крст Новог Сада кроз три века хуманости“, чији су аутори др Драган Лазић, Мирослав Попадић, проф. др Владимир Баровић и Будимир М. Попадић. Циљ изложбе је да упознамо преко 1000 средњошколаца ове школе са активностима хуманих, вредних и савесних Новосађанки и Новосађана, кроз један и по век постојање и непрекидног деловање Црвеног крста Новог Сада. Изложба обухвата 28 паноа са информацијама и фотографијама. Изложба ће бити постављена до 15. маја 2024. године.

У среду, 8. маја 2024. године, волонтери из Програма борба трговине људима у пратњи Радета Станојчић сам. стручног сарадника, су на позив Галерије ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића, присуствовали стручном вођењу кроз сталну поствавку Галерије. Истог дана, у сали Црвеног крста Новог Сада, секретар др Драган Лазић, уручио је четири уверења о завршеној обуци у оквиру Програма борба против трговине људима Црвеног крста Србије, волонтерима који реализују овај програм. Волонтери су од почетка године реализовали 50 радионица и предавања у новосадским основним и средњим школама којима је обухваћено преко 1300 ученика. Списак волонтера који су добили уверење:
1. Ања Станишић
2. Марија Костић
3. Мартина Лазукић
4. Јелена Илић.

У среду, 8. маја, ученици Гимназије „Лаза Костић“ су у просторијама Завода за трансфузију крви Војводине, у периоду од 11.00 до 14.00 часова, дошли да дају крв.
На акцији је прикупљено 29 јединица крви, а акцији се одазвало 36 даваоца. Први пут крв су дала 22 ученика.

Pin It on Pinterest