Izaberite stranicu

Crveni krst, kao humanitarna organizacija, svoji delatnost u oblasti socijalne zaštite zasniva i na brizi o starima. Crveni krst Novog Sada tradicionalno i ove jeseni, po dvadesetosmi put organizuje akciju „Za sunčanu jesen života“ koja je posvećena našim najstarijim sugrađanima.

Svih ovih godina nastojali smo da onima koji koračaju stazama jeseni podarimo više sunca, radosti. I ovog oktobra zakucaćemo na njihova vrata sa željom da budemo sa njima i darujemo njihovoj jeseni života toplinu sunca i prijateljsku ruku.

Želeći da akciju obogatimo brojnim aktivnostima, planirali smo sledeće:

  1. U osnovnim školama održati javni čas za bake i deke na kome će se družiti dve generacije uz prigodan program;
  2. Raspisati konkurs likovnih i literarnih radova na temu „Baka i deka koje volim“ za učenike osnovnih škola od 1 do 4 razreda. Po tri najuspešnija rada biće nagrađena. Radove treba dostaviti do 15.oktobra 2007.g;
  3. Raspisati konkurs likovnih radova na temu “Baka i deka koje volim” za mališane iz predškolskih ustanova, najstarije uzrasne grupe. Tri najuspešnija rada biće nagrađena. Radove treba dostaviti do 15.oktobra 2007.g. Mališani će akciju obeležiti u svojim objektima pesmom i igrom.
  4. Raspisati konkurs za izbor najstarijeg građanina Novog Sada, bračnog para koji je najduže u braku i najstarijeg aktivistu Crvenog krsta (rok za prijavu jdo 20.oktobra 2007.g.);
  5. Organizovati svečani prijem za najstarije aktiviste Crvenog krsta, pobednike konkursa i goste (kraj oktobra 2007.g.);
  6. Osnovne organizacije Crvenog krsta u mesnim zajednicama će svojim programima obeležiti akciju i posetiti stare i bolesne.

Tokom oktobra meseca realizovane su sledeće aktivnosti:

Osnovne organizacije Crvenog krsta u mesnim zajednicama su, prema svojim programima, obeležile Akciju mnogobrojnim aktivnostima. Crveni krst Novog Sada je zajedno sa aktivistima obišao 35 starih i bolesnih lica.

U većini osnovnih škola održan je Javni čas za bake i deke. Učenici su svojim programima pokazali kolika je njihova ljubav prema onima koji su zašli u jesen života. Učenici iz 27 osnovnih škola su učestvovali na Konkursu likovnih i literarnih radova na temu „Baka i deka koje volim”, u kategoriji od I-IV razreda osnovnoškolskog uzrasta.

Nagrađeno je osam likovnih radova. Prvo mesto podelile su Dejana Gajić i Bojana Čović, učenice IV3, OŠ „Dositej Obradović”. Najbolji literarni rad napisala je Nađa Vrška učenica IVB OŠ „Ljudovit Štur” iz Kisača, a podeljeno je četiri nagrade. Na Konkursu je učestvovalo 30 učenika sa literarnim i 158 učenika sa likovnim radovima;

Mališani iz PU „Radosno detinjstvo” su u svojim vrtićima pesmom i igrom obeležili Akciju. Veliki broj njih je učestvovao na Konkursu likovnih radova na temu „Baka i deka koje volim”, tako da je bilo 270 radova iz 32 vrtića. Nagrađena su četiri najuspešnija likovna rada, a prvo mesto je pripalo Mini Ćurčin i Milici Katić iz vrtića „Petar Pan”;

Crveni krst je organizovao svečani prijem za najstarije aktiviste i svoje penzionere. Svečanost su uveličali svojim programom učenici IV2 OŠ „Branko Radičević”, a počasni gost je bio Tomislav Jovanović, penzioner – glumac Srpskog narodnog pozorišta.

Prijemu su prisustvovali predstavnici Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Vojvodine, kao i načelnik Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu i predstavnice Kola srpskih sestara Eparhije Bačke.

Na svečanosti je Smilji Ćurčić iz OOCK MZ „Bratstvo”, na osnovu članske knjižice Crvenog krsta Novog Sada, dodeljena nagrada za najstarijeg aktivistu Crvenog krsta;

Na prijemu je Marija Radosavljević, na osnovu prijave i izvoda iz matične knjige rođenih, nagrađena kao najstariji građanin Novog Sada, rođena je 9.11.1905.g.

U konkurenciji bračnih parova, Amalija i Miron Besermenji su nagrađeni za najduži brak, venčani su 23.5.1949.g.;

Svi učesnici i gosti dobili su poklone, koje su pravila deca oštećenog sluha iz OŠ „Jovan Popović“, koji su uključeni u psihosocijalne radionice.

Završna svečanost održana je 25.10.2007.G. u OOCK MZ Kisač. U prepunoj dvorani Doma kulture, dekorisanoj tradicionalnim vezovima, jesenjim plodovima i cvećem održan je program, u kome su učestvovali najmlađi, ali i najstariji Kisačani.

Sala je bila mala da primi sve meštane koji su došli da obeleže Akciju. Akciju su pratila sredstva informisanja.

Crveni krst kao humanitarna organizacija, tokom čitave godine, kroz razne programe i aktivnosti vodi brigu o starima, a u oktobru mesecu već 28 godina im posvećuje više pažnje. Akcijom je obuhvaćeno oko 1000 starijih aktivista i građana.

Nadamo se da smo i ovu jesen uspeli da obogatimo plodovima naših aktivnosti, sa željom da našim sugrađanima podarimo bogatstvo saznanja da ih nismo zaboravili, jer su oni deo svih nas.

Pin It on Pinterest