Izaberite stranicu

Poslovi organizovanja, motivisanja i okupljanja dobrovoljnih davalaca krvi prema Zakonu o Crvenom krstu, (Sl.Glasnik RS, broj 107/05), kao javno ovlašćenje, povereni su Organizaciji Crvenog krsta i transfuziološkim službama, prema Zakonu o transfuziološkoj delatnosti (Sl.Glasnik RS, broj 72/09). Aktivnosti iz ove oblasti Crveni krst Novog Sada sprovodi u partnerskom odnosu sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, sa kojim se organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi na terenu, u institucijama i lokalnoj zajednici. Akcijama prethodi detaljan i obiman rad na motivaciji građana za dobrovoljno davanje krvi, regrutovanje davalaca i zadržavanje u skladu sa aktivnostima koje se sprovode i evaluiraju svake godine.

Ove aktivnosti sprovode se putem podrške sprovođenju dugoročne nacionalne kampanje, kroz promotivne aktivnosti, edukacije volontera i realizaciju godišnjeg plana prikupljanja krvi. Edukacije volontera su način da se ljudi uključe u promociju dobrovoljnog, nenagrađenog i anonimnog davanja krvi i način da se dođe do novih volontera i davalaca krvi.

U okviru Programa edukativno motivacionog rada Crveni krst Novog Sada i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine su i ove godine organizovali Savetovanje za predavače DDK, saradnike DDK, organizatore akcija DDK i dobrovoljne davaoce krvi iz novosadskih srednjih škola, fakulteta, preduzeća i mesnih zajednica – sa gostima 159 učesnika. Savetovanje je održano od 5-og do 7-og oktobra ove godine na Zlataru, Hotel „Panorama“.

Cilj Savetovanja je bio: podizanje svesti o kulturi dobrovoljnog davanja krvi, sticanje veštine komunikacije i pozitivnog pristupa prema potencijalnim i višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi i u skladu sa tim obrađene su sledeće teme:

OTVARANJE SAVETOVANJA – Milica Balunović, prof, koordinator DDK
POZDRAVNA REČ ORGANIZATORA – Prof.dr Mira Govorčin – predsednik Crvenog krsta Novog Sada, Josip Bošnjaković, dipl.ek, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine
ORGANIZACIJA CRVENOG KRSTA NOVOG SADA – Strahinja Gobeljić, prof, sekretar Crvenog krsta Novog Sada
LIČNI MAGNETIZAM – SNAŽI NASTUP – Ljubinka Tončev Suzi, dipl.spec.pedagog, Crveni krst Novog Sada
POVERENJE U KOMUNIKACIJI – Josip Bošnjaković, dipl.ek, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine
PANEL DISKUSIJA – dr Vaso Kulidžan, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine

Zainteresovanost polaznika za date teme bila je izuzetno velika. Puno je bilo pitanja na koje su predavači dali odgovore. Na Savetovanju su svoje utiske i zahvalnost iskazali i gosti iz Republike Makedonije. U ime Republičke organizacije Crvenog krsta Makedonije skupu su se obratili Gligor Novačevski i Prof.dr Petar Hristov, a u ime Crvenog krsta Skoplja Redžep Lusjani.

Organizovan je program tokom obe večeri. Prvo veče, nakon predstavljanja polaznika Savetovanja, novim sekretarima aktiva DDK i organizacija Crvenog krsta uručena su imenovanja. Drugo veče je priređena svečana večera uz druženje i zabavu. Organizovan je obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti Zlatara.

Poseta manastiru Mileševa

Obilazak kanjona reke Uvac

Savetovanje su finansijski pomogli: Skupština Grada Novog Sada – Gradska uprava za zdravstvo, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine. Pored finansijske podrške Skupština Grada je ustupila i autobus za prevoz učesnika.
Posvećenost temama i aktivno učešće tokom rada kao i harmoničan odnos učesnika doprineli su da realizacija Savetovanja bude na visokom nivou.

Pin It on Pinterest