Izaberite stranicu

Црвени крст Новог Сада у сарадњи са Градском управом за здравство и Комисијом за борбу против дрога Града Новог Сада, организовао је у четвртак, 30. новембра 2023. године, у трајању од 10.00 до 14.00 часова, стручни скуп под називом „Превенција злоупотребе психоактивних супстанци у новосадским основним школама“, у сали Црвеног крста Војводине.
Присутне су поздравили:

  • Бошко Митрашиновић, секретар Црвеног крста Војводине,
  • Проф. др Александра Дицков, редовни професор Медицинског факултета у Новом Саду и председница Комисије за борбу против дрога Града Новог Сада,
  • др Драган Лазић, секретар Црвеног крста Новог Сада.

Састанку је присуствовала мр Драгана Којадиновић, вд начелника Градске управе за здравство Града Новог Сада.
Чланови Организационог одбора који су припремили и реализовали овај Стручни скуп били су: проф. др Александра Дицков, председница Комисије за борбу против дрога Града Новог Сада, Маја Петаков Вуцеља, доц др сц мед. Снежана Укропина и Дејан Вучковић, стручни сарадник Црвеног крста Новог Сада.

Реализатори стручног скупа били су стручњаци који се, на директан или индиректан начин, баве проблемима наркоманије и злупотребом других психоактивних супстанци, са следећим темама:

  • „Нови Сад – Здрав град„ доц др сц мед. Снежана Укропина, члан Комисије за здравство Црвеног крста Нови Сад, Војводине и Србије, Институт за јавно здравље Војводине. У Граду Новом Саду пре десет година оформљен је Координациони одбор и након одлуке Градоначелника и Скупштине Града, Нови Сад је примљен у Европску мрежу здравих градова Светске здравствене организације (ЕМЗГ СЗО) у децембру 2012. године, у V фази, која се окончала 2013. године.
  • „Превентивни програми за ученике основношколског узраста. које реализују учитељи и наставници из области менталног здравља и превенције психоактивних супстанци “ – проф. др Душан Чанковић, Институт за јавно здравље Војводине,
  • „Улога полиције у превенцији насиља и злоупотреби психоактивних супстанци, сарадња са школама“ – Драган Китић, дипломирани правник, руководилац Групе за борбу против дрога, Полицијска управа Нови Сад
  • „Различити приступи у раду наставника и стручних сарадника са децом са поремећајем понашања“ – мр Маја Петаков Вуцеља, психолог, ОШ „Жарко Зрењанин“. Нови Сад

Едукација је била намењена стручним сарадницима основних школа, односно педагозима и психолозима са територије града Новог Сада, а новим знањима је овладало 37 просветних радника из 23 новосадских основних школа.

За ову едукацију урађена су уверења и стручна публикација „Превенција злоупотребе психоактивних супстанци у основним школама Града Новог Сада“ намењена запосленима у образовању деце узраста од 7 до 14 година у Новом Саду, а настала је као резултат сарадње Црвеног крста Новог Сада, Градске управе за здравство и Комисије за борбу против дрога Града Новог Сада.

Pin It on Pinterest