Izaberite stranicu

Свечаност поводом доделе знакова признања Црвеног крста Србије и обележавања 142 године непрекидног рада Црвеног крста Новог Сада одржана је у уторак, 21. марта 2023. године, са почетком у 12.00 часова, у сали Дома Војске Србије, Београдски кеј 9, у Новом Саду.

Свечаности поред награђених присуствовали су:

 • Дејан Укропина, потпредседник Црвеног крста Србије и председник Црвеног крста Војводине:
 • Милан Новаковић, начелник Јужно бачког управног округа
 • Данијела Костић, чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Града Новог Сада
 • бригадни генерал Зоран Насковић, Командант Прве бригаде Копнене војске
 • капетан бојног брода Љубиша Марковић, Командант Речне флотиле
 • Мухамед ефендија Зиљкић, муфтија војвођански
 • Презвитер Лазар Мајсторовић, у име епископа бачког др Иринеја
 • Секретари Црвеног крста Суботица, Зрењанин и Бачка Топола
 • часни оци, представници школа, факултета, удружења, установа, институција и предузећа, са којима остварујемо програмске активности и садржаје, представници медија као и наши најмлађи волонтери.

Црвени крст Новог Сада, предложио је, а Управни одбор Црвеног крста Србије на седници одржаној 30. јануара 2023. године једногласно је подржао предлоге Црвеног крста Новог Сада да се доделе висока признања истакнутим појединцима и институцијама.

Потпредседник Црвеног крста Србије и председник Црвеног крста Војводине, Дејан Укропина уручио је Златне и Сребрне знакове Црвеног крста Србије, истакнутим институцијама и појединцима, који су својим радом допринели развоју Црвеног крста Новог Сада.

Данијела Костић, чланице Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Града Новог Сада у свом говору је рекла:
Град Нови Сад деценијама уназад има одличну сарадњу са Градском организацијом Црвеног крста, негујући односе међусобног поверења и поштовања,  водећи се главним постулатима који чине суштину постојања Црвеног крста. То су хуманост, једнакост, непристрасност, јединство и универзалност.  У изазовним временима кроз историју, брига за човека за њих је увек била на првом месту. Подсетимо се само претходне три године када се читав свет борио против пандемије COVID-19 чланови и волонтери Црвеног крста Новог Сада су, по проглашењу ванредног стања, без двоумљења пружали помоћ својим најугроженијим суграђанима, пензионерима и оболелима рекла је Данијела Костић и нагласила да Град успешно реализује бројне програме  у сарадњи са организацијом Црвеног крста.
Она је такође истакла значај рада Народне кухиње која свакодневно дели куване оброке и прехрамбене пакете својим корисницима.
Град сваке године обезбеђује новогодишње пакетиће за малишане из социјално угрожених породица и врши поделу пакета помоћи социјално угроженом становништу. Сваке године 50 деце из социјално угрожених породица одлази на летовање, а подржавамо и манифестацију „Сунчана јесен живота“. Честитам свим лауреатима на добијеним признањима за изузетно залагање и постигнуте резултате, домаћинима на организацији овог догађаја и желим им још много година успешног рада и постојања- нагласила је Данијела Костић.

У холу Дома Војске Србије, уприличена је изложба под називом „Црвени крст Новог Сада кроз три века хуманости“, чији су аутори др Драган Лазић, Мирослав Попадић, проф др Владимир Баровић и Будимир М. Попадић.

Пријатељи Црвеног крста Новог Сада, Хор гимназије „ Јован Јовановић Змај“, најбољи средњошколски хор у Србији са диригентом Јованом Травицом, су својим вокалним умећем улепшали радни и свечани део Скупштине.

Списак добитника признања:

Златни знак:

 1. Бранко Ћурчин
 2. Титијана Журжован
 3. Александра Бер Божић
 4. Маријана Стевановић
 5. Драгана Бабић
 6. Центар за основну полицијску обуку у Сремској Каменици
 7. Дом ученика средњих школа „Бранково коло”

 Сребрни знак:

 1. Оливера Пејак Прокеш
 2. Петар Наранчић
 3. Весна Латиновић
 4. Ненад Ћаћић
 5. Виолета Поповић
 6. Винко Стипанчевић
 7. Ненад Сударов
 8. Проф. др Бојана Срећо Зеленковић
 9. Стеван Петрић
 10. Драгана Малешић
 11. Тања Јованов
 12. Миљан Радовановић
 13. Сергеј Цицвара
 14. ЈП „Спортски и пословни центар Војводина“
 15.  Koteks Viscofan doo
 16.  Мото-клуба „НС рајдерс”

Pin It on Pinterest