Izaberite stranicu
Crveni krst Novi Sad

Свечаност поводом доделе знакова признања Црвеног крста Србије и обележавања 143 године непрекидног рада Црвеног крста Новог Сада одржана је у четвртак, 21. марта 2024. године, са почетком у 12.00 часова, у сали Дома Војске Србије, Београдски кеј 9, у Новом Саду.

Свечаности поред награђених присуствовали су:
– Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије
– Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада
– Милан Новаковић, начелник Јужно бачког управног округа
– Бошко Митрашиновић, секретар Црвеног крста Војводине
– Мухамед ефендија Зиљкић, муфтија србијански и војвођански
– Недељко Зубовић, протојереј-ставрофор, у име епископа бачког др Иринеја
– капетан бојног брода Љубиша Марковић, командант Речне флотиле
– мајор Недељко Недељковић, испред Прве бригаде Копнене војске
– часни оци, представници школа, факултета, удружења, установа, институција и предузећа, са којима остварујемо програмске активности и садржаје, представници медија као и наши најмлађи волонтери.

Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада у свом говору је рекао: – Трајати скоро век и по и истрајавати у хуманитарном раду, кроз сва турбулентна времена, јесте за сваку похвалу и дивљење. Непрекидно деловање и продуктивност Црвеног крста Новог Сада не можемо да меримо само годинама, него, рекао бих пре, осмесима задовољства и захвалношћу бројних корисника. Град Нови Сад ће бити, као и до сада, поуздан партнер на остварењу свих циљева ове организације, који су увек племенити. Честитам свим добитницима признања Црвеног крста Србије, који су пружили подршку тој организацији, што је за свако поштовање. Желим вам да останете једна велика породица професионалаца и волонтера и да само растете. Заиста је незамисливо функционисање било ког места, града, па тако и Новог Сада без вашег ангажмана.

Хвала вам што радите и хвала вам што постојите. Један од, ја бих рекао – најбољи Црвени крст Нови Сад. Шта су све људи радили, где су све били када је било јако тешко, од суперћелијске олује. Желим вам да наставите да трајете, да постојите, да растете, да се развијта. Ми као Град ћемо увек бити ту јер знамо да ћемо у вама, у Црвеном крсту Нови Сад увек имати сарадника и оне људе који ће нам увек помоћи. Опет кажем, најбољи је Црвени крст Нови Сад. Хвала вам лепо и свако добро – завршио је у свом обраћању градоначелник Ђурић.

Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије је рекао: – Честитам 143 година рада новосадском Црвеном крсту и желим им да наставе своју племениту мисију хуманости. Поносни смо данас на скоро век и по дугој традицији хуманитарног рада Црвеног крста у Србији, на све наше организације, на сваког волонтера, члана и сарадника. Поносни смо на Црвени крст Новог Сада који је већ низ година у врху, или на самом врху успешносати у раду, у нашем националном друштву, на чему изражавам посебне честитке. Црвени крст Србије ће наставити да оправдава поверење свих људи, чинећи само добра дела и помажући људима у невољи – завршио је у свом обраћању Миладиновић.

У холу Дома Војске Србије, уприличена је изложба под називом „Црвени крст Новог Сада кроз три века хуманости“, чији су аутори др Драган Лазић, Мирослав Попадић, проф др Владимир Баровић и Будимир М. Попадић.

Пријатељи Црвеног крста Новог Сада, Хор гимназије „ Јован Јовановић Змај“, најбољи средњошколски хор у Србији са диригентом Јованом Травицом, су својим вокалним умећем улепшали радни и свечани део Свечаности.

Црвени крст Новог Сада, предложио је 28. децембра 2023. године, а Управни одбор Црвеног крста Србије на седници одржаној 30. јануара 2024. године једногласно је подржао предлоге Црвеног крста Новог Сада да се доделе висока признања истакнутим појединцима.

Генерални секретар Црвеног крста Србије, Љубомир Миладиновић уручио је Медаље Златне знакове Црвеног крста Србије а председник Црвеног крста Новог Сада пуковник др Братољуб Бркљача уручио је Сребрне знакове истакнутим појединцима, који су својим радом допринели развоју Црвеног крста Новог Сада.

Списак добитника признања:

Медаља Црвеног крста Србије:

1. Драгана Ћирић
2. Миодраг Ђукић

Златни знак:

1. Ержебет Хорват
2. Владимир Рагаји
3. Милинка Перовић
4. Ана Хрњачки
5. Др Богдан Живановић
6. Бранислав Андрић
7. Стојан Миловац

Сребрни знак:

1. Проф. др Илона Михајловић
2. Предраг Вишекруна
3. Ана Легињ
4. Бранислав Кнежевић
5. Владислава Хардаи Костић
6. Слободан Шушњевић
7. Валентина Кубурић
8. Проф.др Душан Чанковић
9. Александра Лукић
10. Љиља Ђурић
11. Милица Илић
12. Жељко Жировић
13. Мирослав Нинков
14. Кристина Сукур
15. Огњен Вучковић
16. Мина Вучковић
17. Милош Гајин

Pin It on Pinterest