Izaberite stranicu

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležen je u Novom Sadu Svečanim prijemom u Skupštini Grada – 15.juna u 12,00 sati, na kome je prvo Prof.dr Aleksandra Novakov Mikić pozdravila nagrađene u ime Gradonačelnika, a dr Mila Uverić Radović, načelnik Gradske uprave za zdravstvo je pozdravila prisutne u ime Skupštine Grada i uručila priznanja višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi.

Svetski Dan davalaca krvi službeno je ustanovljen od strane Svetske Zdravtvene Organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera. To otkriće je omogućilo da moderna medicina u svakodnevnom radu primenjuje sigurnu i uspešnu transfuziju krvi. Za svoj doprinos medicini Karl Landštajner je 1930 godine dobio Nobelovu nagradu.

Da bi uspomena na ovog naučnika živela Svetski Dan Davalaca Krvi ima zadatak da proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi širom sveta koji dobrovoljno, besplatno, anonimno i redovno daju krv.

Poseban značaj ovoga dana takođe je i u tome što je služio kao platforma za šire aktivnosti u nekim zemljama, uključujući najavu nacionalnih strategija restruktuiranja Službi transfuzije, postavljanje i promovisanje regulative vezane za davalaštvo krvi i izradu nacionalnih vodiča za kliničku transfuziološku praksu, u čemu je naša zemlja takođe učestvovala.

Dan 14.jun je jedinstvena mogućnost da se uputi zahvalnost svima onima koji su omogućili i obezbedili osnovu sigurne snabdevenosti krvlju, ljudima koji su u potrebi. Takođe, ovaj Dan ima za cilj i da pozove sve one građane koji do sada nisu dali krv da se uključe u porodicu davalaca.

Prva centralna globalna proslava 14. juna kao Svetskog Dana Davalaca krvi bila je 2004 .godine kada je obeležena u Kejptaunu, 2005 na Trafalgar skveru u Londonu, 2006. u Bankoku na Tajlandu, a ove godine centralni događaj biće održan u Australiji.

Na ovaj Dan svako društvo prepoznaje specijalnu ulogu davalaca krvi u spašavanju života. Moto poruke u 2009. godini jeste: “SVI SMO U IGRI“

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležen je u Novom Sadu Svečanim prijemom u Skupštini Grada – 15.juna u 12,00 sati, na kome je prvo Prof.dr Aleksandra Novakov Mikić pozdravila nagrađene u ime Gradonačelnika, a dr Mila Uverić Radović, načelnik Gradske uprave za zdravstvo, je pozdravila prisutne u ime Skupštine Grada i uručila priznanja višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi. Uručeno je 18 priznanja za 100 puta darovanu krv, 25 za 75 puta i 57 za 50 puta. Takođe je uručeno i 26 priznanje „Najhumanija sredina“. Ovo visoko priznanje Crvenog krsta Srbije dobilo je 9 srednjih škola, koje su u redovima mladih imale više od 40% davanja krvi među maturantima, odnosno punoletnim učenicima, 5 fakulteta koji su od ukupnog broja studenata imali više od 10% davanja krvi i 12 kolektiva koji su u odnosu na broj zaposlenih imali više od 30% davanja krvi.

U saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine Crveni krst Novog Sada je istog dana organizovao izložbu likovnih radova sa konkursa „Krv život znači“ učenika osnovnih i srednjih škola i štand na kome su volonteri sugrađanima delili promotivni materijal.

Grad Novi Sad ima to zadovoljstvo i radost, da zahvaljujući aktivnoj mreži dobro organizovanih volontera Crvenog krsta i nesebičnih dobrovoljnih davalaca krvi, već jedanaesti put dobija Plaketu „Najhumanija sredina“. Ovo visoko priznanje Crvenog krsta Srbije na prigodnoj svečanosti ove godine uručio je Predsednik Srbije Gospodin Boris Tadić 23.juna u 13,00 sati, u Crvenom krstu Srbije. Na svečanosti su prisustvovali Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i predstavnik sa Novosadskog univerziteta Dejan Pralica. Novi Sad je priznanje dobio za ostvareni rezultat od 7,02% davanja na broj stanovnika u 2008.godini. Svetski dan DDK je obeležen i u brojnim kolektivima, školama i mesnim zajednicama. Organizovane su svečanosti na kojima su uručivana priznanja Crvenog krsta za darovanu krv. Škole su promovisale davalaštvo izložbama likovnih i literarnih radova.

Aktiv Crvenog krsta Novog Sada zaposlenih u Gradskoj upravi Skupštine Grada, u saradnji sa Crvenim krstom Novog Sada, Centrom za prevenciju zdravlja Doma zdravlja Novi Sad, DOO „Simbeks“ iz Novog Sada i Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine organizovao je akciju dobrovoljnog davanja krvi i merenje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, holesterola, triglicerida, venske cirkulacije i izračunavanje indeksa telesne mase.

Akciju su podržali predsednik Skupštine Grada Novog Sada Aleksandar Jovanović i načelnik Gradske uprave za zdravstvo dr Mila Uverić Radović. Akcija je uspešno sprovedena uz veliki odziv zaposlenih.

Pojedine Osnovne organizacije Crvenog krsta, aktivi i udruženja DDK organizovale su druženja i izlete za svoje članove i saradnike. Svetski dan DDK je medijski dobro propraćen. Pored iscrpnih izveštaja sa svečanosti, dobrovoljni davaoci krvi su bili gosti u radio i TV emisijama.

Pin It on Pinterest