Izaberite stranicu

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi službeno je ustanovljen od strane Svetske zdravstvene organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera, i ima zadatak da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hiljade života svaki dan. Takođe, ovaj Dan ima za cilj i da pozove sve one građane koji do sada nisu dali krv da se uključe u porodicu davalaca.

Prva centralna globalna proslava 14. juna kao Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi bila je 2004.godine kada je obeležena u Kejptaunu, a ove godine centralna svečanost biće održana u Seulu, Republika Koreja. Na ovaj Dan svako nacionalno društvo Crvenog krsta prepoznaje specijalnu ulogu dobrovoljnih davalaca krvi u spasavanju života i organizuje njegovo obeležavanje.

Moto ovogodišnjeg Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi glasi: 
SVAKI DOBROVOLjNI DAVALAC JE HEROJ!

Svakodnevni heroji – davaoci krvi, obezbeđuju potrebe za krvlju i krvnim produktima, i to u svim uslovima, brinući o drugima kao o sebi. Dobrovoljni davaoci krvi su iz svih sfera života, svih konfesija, porekla i uzrasta. Birajući da daju krv svojom voljom, bez nadoknade, ovi pojedinci predstavljaju heroje današnjice. Ovi ljudi gestom ljudske solidarnosti spasavaju živote, a mnogi to čine godinama unazad. Cilj Kampanje je podizanje svesti o potrebi za 100% nenagrađenom dobrovoljnom davanju krvi i komponenata krvi.

U saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, Crveni krst Novog Sada je ovaj datum obeležio kao i prethodnih godina brojnim tribinama, svečanostima i manifestacijama, uz distribuciju propagandnog materijala posvećenog dobrovoljnom davalaštvu krvi. Tradicionalno je organizovan prijem kod Gradonačelnika za višestruke dobrovoljne davaoce krvi, koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na priznanje za 50, 75 i 100 puta datu krv, kao i kolektive – dobitnike priznanja „Najhumanija sredina“. Program je vodio dr Dejan Pralica.

Prijem je organizovan 14.juna u 12 sati u Gradskoj kući na kome se dobitnicima priznanja obratio gradonačelnik G-din Igor Pavličić, predsednik Crvenog krsta Novog Sada Prof.dr Mira Govorčin i zamenik direktora Zavoda za transfuziju krvi Doc. dr Radmila Jovanović. Za ostvarenih 100 davanja plaketu je dobilo 15 davalaca krvi, za 75 davanja 20, a za 50 davanja 44 davoca. Plaketu „Najhumanija sredina“ za 2011.godinu dobilo je 24 kolektiva.

U ime nagrađenih zahvalio se dekan Tehnološkog fakulteta Prof.dr Zoltan Zavargo.

Istog dana, na Trgu slobode organizovana je izložba likovnih radova sa Konkursa „Krv život znači“, učenika osnovnih i srednjih škola, i promotivni štand na kome su volonteri sugrađanima deliti promotivni materijal.

Na Gradskom kupalištu „Štrand“ organizovana je promocija davalaštva krvi, gde su mladi volonteri Crvenog krsta delili promo materijal.

Grad Novi Sad ima to zadovoljstvo i radost, da zahvaljujući velikom broju volontera Crvenog krsta i nesebičnih dobrovoljnih davalaca krvi, ima dobro razvijeno i organizovano dobrovoljno davalaštvo krvi sa ostvarenih 6,06% davanja, u odnosu na broj stanovnika u 2011.godini. Svetski dan DDK je obeležen i u brojnim kolektivima, školama i mesnim zajednicama. Organizovane su svečanosti na kojima su uručivana priznanja Crvenog krsta za darovanu krv.

Škole su promovisale davalaštvo izložbama likovnih i literarnih radova. Svetski dan DDK je medijski dobro propraćen. Pored iscrpnih izveštaja sa svečanosti, dobrovoljni davaoci krvi su bili gosti u radio i TV emisijama.

Pin It on Pinterest