Izaberite stranicu

Црвеног крста Новог Сада, обележио је Светски дан превенције утапања, у уторак 25. јула 2023. године, на базенима Спортског центра „Сајмиште“ у периоду од 11.00 до 13.00 часова.
Најмлађи посетици базена су имали могућност да се кроз предавање и интерактивне радионице на тему безбедности на води упознају са опасностима, али и начинима како да буду безбедни док бораве на купалиштима. Активности су реализовали волонтери Црвеног крста Новог Сада, Мирко Ћелић и Филип Михајловић, уз стручну помоћ и надзор Димитрија Коњовића, стручног сарадника Црвеног крста Војводине за спасилашво на води.
Црвени крст Србије је надлежни национални грански спортски савез за „Life Saving“, као двадесет петогодишња чланица Светске и Европске федерације за спасавање на води. Поменуту кампању реализује у оквиру глобалне кампање Светске здравствене организације ,,Свако може да се утопи, али нико не треба“ .
Уједињене нације су усвојиле резолуцију о превенцији утапања која препознаје размеру и утицај превенције утапања на глобалном нивоу и позива на координисан одговор како би се спречио што је могуће већи број утапања. Уједињене нације су у оквиру резолуције прогласиле 25. јул Светским даном превенције утапања.
Неки од главних разлога за доношења резолуције су следећи:
• Према проценама Светске здравствене организације, у протеклих 10 година је живот утапањем изгубило 2,5 милиона људи широм света, што је и главни разлог доношења резолуције.
• Утапање спада у један од 10 најчешћих узрока смрти код деце и млађих људи узраста до 24 године.
• 90% утапања се догоди на неуређеним купалиштима, односно рекама, језерима, бунарима и резервоарима за чување воде у домаћинствима у државама са ниским и средњим приходима.
У Србији највећи број људи утопи се током летњих месеци, а према подацима завода за статистику годишње се утопи преко 60 грађана Републике Србије. Црвени крст Србије подржава напоре Уједињених нација и Светске здравствене организације у скретању пажње на проблеме везане за утапање.

Pin It on Pinterest