Izaberite stranicu

У среду, 30. јула Црвени крст Новог Сада је обележио Светски дан против трговине људима који је установљен новембра 2013. године у оквиру резолуције Уједињених нација „Побољшање координације напора против трговине људима“.
Трговина људима као облик модерног ропства је злоупотреба људских бића и повреда њихових основних људских права, ради стицања материјалне користи.
Данас постоје бројни облици трговине људима, а стално се изналазе нови и све нехуманији, бруталнији и свирепији и са још тежим последицама по жртве и заједницу.
Најчешћи облици су:
• сексуално искоришћавање
• радна експлоатација
• принудно просјачење
• принуда на вршење кривичних дела
• трговина органима
Не треба дозволити да озбиљност и сложеност проблема трговине људима изазове страх, већ га треба схватити као позив на стални опрез и потребу бољег информисања у циљу превенције.
Размере проблема трговине људима и његов утицај на живот и здравље људи довеле су до активног укључивања Црвеног крста Новог Сада у настојање да се спречи и олакша људска патња, а само заједничком и свеобухватном, континуинираном активношћу свих институција и друштвено одговорних организација може се стати на пут овом озбиљном проблему.
Црвени крст Новог Сада је у среду 30. јула од 18 до 20 часова, на централном платоу купалишта Штранд организовао штанд Црвеног крста где су волонтери Црвеног крста Новог Сада информисали све посетиоце о проблему трговине људима и мерам предострожности и заштите. Активност је реализована у сарадњи са Полицијском управом Нови Сад ( Управа пограничне полиције – Одељење за странце, сузбијање илегалне миграције и трговине људима). Захвални смо медијима који су информисали јавност о овој значајној активности Црвеног крста.

Pin It on Pinterest