Izaberite stranicu

Црвени крст Новог Сада је 11. децембра 2019. године организовао такмичење на тему смањења ризика и ублажавања последица од елементарних непогода и других опасности. На такмичењу је учествовало 40 ученика трећих разреда основне школе „Васа Стајић“ који су имали прилику да прођу кроз радионице које су реализовали едуковани волонтери Црвеног крста Новог Сада. Такмичарске екипе су имале прилику да на шест радних и четири забавна полигона покажу знања и вештине које су стекли током 19 радионица у оквиру програма Црвеног крста Србије за смањење ризика и ублажавање последица од елементарних непогода и других опасности. Ученици трећих разреда (104 ученика из четири одељења) су током реализације пројекта упознати преко едукованих волонтера Црвеног крста Новог Сада са шеснаест тематских области: Интегрисани систем заштите и спасавања, позив хитним службама; Општа безбедност; Опасности у домаћинству; Заштита животне средине и климатске промене; Поплаве; Пожари; Безбедност на води; Екстремни зимски услови; Олује, муње, громови, град; Земљотрес; Цунами; Клизишта и одрони; Вулкани; Физичка активност и прва помоћ;
Подршку такмичењу и овом програму Црвеног крста Србије пружили су: Милан Новаковић, начелник Јужнобачког управног округа, Драган Цветићанин пуковник полиције, начелник Управе за ванредне ситуације у Новом Саду, Стојан Миловац, командант Ватрограсно спасилачке бригаде у Новом Саду. Такмичаре је поздравила, у име домаћина Бранислава Туцаков, заменик директора ОШ „Васа Стајић“ а присутнима се обратио и Драган Лазић, секретар Црвеног крста Новог Сада. Такмичење су припремили едуковани волонтери уз стручни надзор Дејана Вучковића, стручног сарадника и Александре Милић, координатора наведеног програма.
Такмичење је једна од активности која се реализује у оквиру програма по основу члана 15 Закона о Црвеном крсту Србије под називом ,, Ефикасан одговор Црвеног крста на несреће – јачање капацитета локалне заједнице за смањење ризика и последица од елементарних непогода и других типова несреће – 2019. година“. Дана 5. августа 2019. године Влада Републике Србије донела је решења о давању сагласности на Програм Црвеног крста Србије по основу члана 15. Закона о Црвеном крста Србије.
Програм по основу члана 15. Закона о Црвеном крсту Србије реализован је у 46 средина на територији Републике Србије у 83 основне школе;
Директни корисници:
– 20.000 ученика од првог до четвртог разреда ;
– 6.718 ученика од петог до осмог разреда;
– 440 просветних радника;
– 450 вршњачка едукатора програма;
– 90 инструктора програма;
– 24 тренера програма смањења ризика и ублажавања последица од елементарних непогода и других опасности;
– 2.958 родитеља.
Општи циљ програма по основу члана 15. Закона о Црвеном крсту Србије је смањење ризика од елементарних непогода и других типова несрећа јачањем капацитета локалне заједнице и подизањем њихово свести о систему раног упозоравања и спремности за спровођење мера самозаштите и међусобне заштите.
Црвени крст Новог Сада се захваљује руководству ОШ „Васа Стајић“ на челу са директором Јасмином Пастоњицки и учитељицама ове основне школе на сарадњи и разумевању потребе за овом врстом подизању свести међу ученицима.

Pin It on Pinterest