Izaberite stranicu

Crveni krst Novog Sada – Gradska organizacija realizovala je X Letnji kamp mladih Crvenog krsta Srbije u periodu od 21. do 26. jula 2007.g. u prelepom ambijentu Fruške Gore – odmaralište Testera.

Nakon urađenog projekta i dogovora na nivou Crvenog krsta Srbije, postignuta je saglasnost da se nastavi kontinuitet održavanja Kampa na Testeri. Polaznici ovogodišnjeg Kampa bili su mladi volonteri koji su imali završene osnovne kurseve iz sledećih oblasti: prva pomoć, relistički prikaz povreda i obolenja, markiranje povreda. Učešće u radu ovogodišnjeg Kampa uzeli su predstavnici sledećih sredina: Novog Sada, Kikinde, Subotice, Sombora, Zrenjanina, Rume, Inđije, Sremske Mitrovice, Kovina, Šapca, Kragujevca, Užica, Kraljeva, Beograda – Voždovac i Palilula, kao i gosti iz Crvenog križa Osijek, Crvenog križa/krsta Tuzla, i Crvenog krsta Banjaluke.

Polaznici su nakon završene obuke stekli zvanje Predavača iz prve pomoći i realističkog prikaza povreda i oboljenja. Ukupno u radu Kampa učestvovalo je 107 volontera sa timom koji je realizovao programske sadržaje. Osnovni cilj Kampa je da učesnici organizuju dalju obuku mladih u svojim sredinama u oblastima za koje edukovani.

Realizacija programa, predviđena Projektom, od strane mladih u potpunosti je zadovoljila stručne konsultante – supervizore, jer su kroz završnu vežbu stečena znanja potvrđena u praksi. Ozbiljnost u radu i doslednost stručnog tima dala je veoma visok efekat kod mladih, gde je njihovo zalaganje i dalo rezultate. Svakodnevno su organizovane sportske aktivnosti, a posle celodnevnog rada po kursevima uveče je organizovan zabavni program, koji su pripremali sami učesnici Kampa.

Istovremeno u Kampu su organizovana predavanja iz aktuelnih tema koje su vezane za programske sadržaje Crvenog krsta: Prevencija HIV/AIDS-a – predavač – Institut za zaštitu zdravlja Novi Sad, STOP trgovini ljudima – predavači – PU Novi Sad, Zloupotreba psihoaktivnih supstanci – Zavod za Hitnu medicinsku pomoć Novi sad i Policijska uprava Novi Sad.

Kamp su posetili predstavnici Crvenog krsta Srbije, Crvenog krsta Vojvodine, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, kao i predstavnici organizacija Crvenog krsta čiji su mladi volonteri bili na obuci. Učešće u radu Kampa uzeli su i ekipe Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Novi Sad, Policijske uprave – odeljenje Saobraćajne policije Novi Sad. Lekari zaduženi za realnu medicinsku zaštitu svakodnevno su vodili brigu o zdravstvenom stanju učesnika Kampa. Zahvaljujući njihovoj pravovremenoj intervenciji nije bilo većih problema.

Ističemo, kao realizatori, da je angažovanost mladih u celokupnom životu Kampu bila na visokom nivou, a završna vežba je pokazala da se kvalitet obuke održao, što daje pretpostavku da će uloga mladih i njihov doprinos u razvoju organizacije Crvenog krsta, na koji treba da računamo, biti izuzetan.

Organizacioni odbor Kampa

Pin It on Pinterest