Izaberite stranicu

За викенд, 27. и 28. априла 2024. године одржан је 47. Фрушкогорски маратон. Традиција се наставила и овог априла, када је на Фрушкој гори, у оквиру MaxBet 47. Фрушкогорског маратона, учествовало више од 11.000 такмичара из 20 земаља. Стазе су као и ранијих година биле подељене у 14 деоница, те је свако према могућностима, жељама и афинитетима могао пронаћи себи прилагођену, али и да се ухвати у коштац са сопственим могућностима.

Црвени крст Новог Сада je на позив Скупштине Града Новог Сада, као део организационог одбора, учествоваo у реализацији наведене спортско – такмичарске рекреативне манифестацијe. Едуковани волонтери у пружању прве помоћи уз подршку запослених, обезбеђивали су ову масовну манифестацију, од суботе 27. априла (од 7.00 часова) до недеље 28. априла 2023. године, (до 20.00 часова). Укупно је дежурало 50 едукованих, младих волонтера Црвеног крста Новог Сада на три пункта: Поповица, Краљева столица и Андревље, са три шатора и неопходним санитетским материјалом. Било је око 50 лакших интервенција које су наши волонтери збринули. Фрушкогорски маратон је промоција природе, рекреације, па самим тим и физичког и менталног здравља. Иако поједине стазе имају такмичарски каратер, љубитељи природе и рекреативци су најбројнији учесници ове масовне спортске манифестације. Поред афирмације природе и рекреације,

Фрушкогорски маратон промовише културно и историјско наслеђе ових простора, јер многе стазе пролазе поред манастира, затим споменика, туристичких садржаја, али и шума, потока, слапова и највишег врха. Први Фрушкогорски маратон је одржан 27. и 28. маја 1978. године у дужини од 86 километара. Стазе су трасиране у брдовитом, шумском појасу Фрушке горе, а учесници пролазе крај средњовековних манастира Гргетег, Старо Хопово, Ново Хопово, Јазак, Бешеново, телевизијског торња на Црвеном чоту разрушеног у НАТО бомбардовању 1999. године, Етно насеља „Врдничка кула”, кроз бројне потоке, пењу се на највиши врх Фрушке горе (539 метара) и силазе низ слап Думбовачког потока.

Pin It on Pinterest