Izaberite stranicu

Завршна свечаност поводом 43. традиционалне активности Црвеног крста Новог Сада „За сунчану јесен живота“, посвећене најстаријим суграђанима, одржана је у петак 28. октобра 2022. године у ресторану “Романов”.

У оквиру традиционалне активности, организоване током октобра, организован је конкурс за избор најстаријег суграђанина Новог Сада, брачни пар који је најдуже у браку и волонтера са најдужим стажом у Црвеном крсту Новог Сада. Деца предшколског узраста из Предшколске установе “Радосно детињство” и ученици нижих разреда новосадских основних школа учествовали су на конкурсу литерарних и ликовних радова на тему “Моји баба и деда”.

Победницима конкурса за најстаријег пријављеног суграђанина и најстарији брачни пар награде је уручила др Лидија Томаш, начелница Градске управе за социјалну и дечију заштиту Града Новог Сада.
Симо Бајић, рођен 28. априла 1926. године проглашен је за најстаријег пријављеног суграђанина.
Софија и Андрија Ковачевић, венчани 22. новембра 1949. године, који су пуних 73 године у брачној заједници, проглашени су за пријављени брачни пар који је најдуже у браку.
Наталија и Ђорђе Пејић, венчани 3. фебруара 1955. године проглашени су за брачни пар који је најдуже у браку из Основне организације Црвеног крста –Футог.

Председник Црвеног крста пуковник др Братољуб Бркљача, уручио је пригодан поклон проф. др Еви Лончар, која је ове године проглашена за волонтерку са најдужим стажом у Црвеном крсту Новог Сада.
Рођена је 12. новембрa 1951. године у Нијемцима, Винковци, Хрватска.
Дипломирала је на Технолошком факултету Универзитета у Новом Саду 1975. године, магистрирала 1980. и докторирала 1990. године. Од 1976. године до пензионисања 2017. године радила је на истом факултету и бирана у сва академска звања. Каријеру је завршила као редовни професор на Технолошком факултету у Новом Саду. Посвећена реализацији активности Црвеног крста од средњошколских дана а од 1998. године је волонтер Црвеног крста Новог Сада. Не само да је дала део себе као вишеструки давалац крви, већ је и уткала себе у континуирани хуманитарни рад у области промоције и омасовљења добровољног давалаштва крви, како на Технолошком факултету тако и на Универзитету у Новом Саду. Била је председница Актива Добровољних давалаца крви на Технолошком факултету у Новом Саду, координатор за добровољно давалаштво крви на Универзитету у Новом Саду и едукатор за добровољно давалаштво крви, 1998–2017. године. Прошла је низ едукативних семинара за волонтере у давалаштву крви почевши од семинара под слоганом „Линија живота“ и одржала бројна едукативно-мотивациона предавања средњошколцима и студентима. За свој волонтерски самопрегоран рад и активности, за допринос у реализацији пројеката давалаштва крви међу младима добила је вредна признања Црвеног крста Новог Сада и Црвеног крста Србије. Такође, за напоре и настојања да хуманост уђе на Новосадски универзитет, а поводом прославе Дана Универзитета, добила је ЗАХВАЛНИЦУ Универзитета у Новом Саду. Чланица је Управног одбора Црвеног крста Новог Сада од 2006. године, Управног одбора Црвеног крста Војводине од 2022. године и председница Комисије за добровољно давалаштво крви Црвеног крста Новог Сада од 2018. године.

Комисија којом је преседавала академски сликар и волонтер наше орагнизације Јелена Тишма, бирала је најуспешније учеснике конкурса на тему „Моји баба и деда“, и имала је изазован задатак, с обзиром да је и ове године стигло преко 1000 ликовних и литерарних радова.
Победницима ликовно-литерарног конкурса, на тему „Моји баба и деда“, захвалнице и поклоне уручио је секретар Црвеног крста Новог Сада др Драган Лазић.

Награђени радови:
Ликовни радови у категорији предшколског узраста:
• Ленка Ширадовић, I место (вртић „Пужић”, Нови Сад, васпитачице: Вукица Шкрбић и Сања Билкан)
• Мина Панић, II место (вртић „Новосађанче“, Нови Сад, васпитачице: Оливера Лабавић и Мирјана Гавриловић)
• Лана Бајић, III место (вртић „Бубамара”, Нови Сад, васпитачице: Биљана Марић и Ирина Мрковачки)
• Нађа Николић, похвала (вртић „Пужић“, Нови Сад, васпитачице: Вукица Шкрбић и Сања Билкан)
Ликовни радови у категорији ученика од 1.-4. разреда основних школа:
• Алекса Морача III 6, I место (ОШ „Никола Тесла”, Нови Сад, учитељица: Далија Ђокић Панковић)
• Стефан Павловић III3 2, II место (ОШ „Иван Гундулић”, Нови Сад, учитељица:Весела Мачкић)
• Мириам Рут Мартинов III 3, III место (ОШ „Марија Трандафил”, Ветерник, учитељица: Марина Тањга) и Мина Сикимић II д, III место (ОШ „Ђорђе Натошевић”, Нови Сад, учитељица:Биљана Рудовић)
• Алекса Симић II 7, похвала 1, (ОШ „Прва војвођанска бригада”, Нови Сад, учитељица:Сања Матејашев
• Иван Јашарагић V 7 , похвала 2, (ШОСО „Милан Петровић”,Нови Сад, наставница Јасмина Вилић)
Литерарни радови у категорији ученика од 1.- 4. разреда основних школа:
• Милица Полић IV 2, I место (ОШ „Вељко Петовић”, Бегеч, учитељица: Маријана Максимовић)
• Михајло Маневски, II 7 , II место (ОШ „Прва Војвођанска Бригада“, Нови Сад, учитељица: Сања Матејашев)
• Софија Авдаловић III 3, III место (ОШ „Никола Тесла”, Нови Сад учитељица: Наташа Јањић)

Свечаности су присуствовали: Бранка Бежанов члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци, Момо Чолаковић председник Удружења пензионера града Новог Сада, Славица Шкрбић директорка Геронтолошког центра Нови Сад и други. Програм је водила Лаура Вујковић, новинарка РТВ1, дугогодишња сарадница Црвеног крста Новог Сада.

Основна организација Црвеног крст Кисач је недељу 30. октобра 2022. године, организовала традиционално, манифестацију „Сунчану јесен живота“, у изузетно посећеном Дому културе у Кисачу. Својим програмом свечаност су увеличали најмлађи становници овог места.

Посетиоци су били у могућности да виде изложбу „Корона“ српског фотографа Павела Суровог, светски признатог графичког дизајнера и награђиваног фотографа. Изложба показује богатство различитости народних ношњи народа Балкана и била је постављена у Културном центру Србије у Паризу од 28. јула до 27. августа 2022. године.
Захваљујемо се волонтерима Црвеног крста Кисач на одличној организацији ове манифестације, a посебно дугогодишњој сарадници Елени Фулемек и активисткињи Црвеног крста, учитељици Ани Легињ.

Pin It on Pinterest