Izaberite stranicu

Завршна свечаност поводом 44. традиционалне активности Црвеног крста Новог Сада „За сунчану јесен живота“, посвећене најстаријим суграђанима, одржана је у петак 27. октобра 2023. године у ресторану “Романов”.

У оквиру традиционалне активности, организоване током октобра, организован је конкурс за избор најстаријег грађанина Новог Сада, брачног пара који је најдуже у браку и волонтера са најдужим стажом у Црвеном крсту Новог Сада. Деца предшколског узраста из Предшколске установе “Радосно детињство” и ученици нижих разреда новосадских основних школа учествовали су на конкурсу литерарних и ликовних радова на тему “Моји баба и деда”.

Победницима конкурса за најстаријег пријављеног суграђанина и најстарији брачни пар награде је уручио Никола Крстић, в.д. начелника Градске управе за социјалну и дечију заштиту.
Недељко Марић, рођен 04. октобра 1926. године проглашен је за најстаријег пријављеног суграђанина.
Савка и Живан Крстоношић, венчани 26. октобра 1958. године, који су пуних 65 година у брачној заједници, проглашени су за пријављени брачни пар који је најдуже у браку.
Председник Црвеног крста пуковник др Братољуб Бркљача, уручио је пригодан поклон Александру Гусману, који је ове године проглашен за волонтера са најдужим стажом у Црвеном крсту Новог Сада.

Рођен је у Новом Саду 18. јануара 1955. године где је ишао у Oсновну школу „Светозар Марковић Тоза“ и после у Средњу грађевинску школу. Цео радни век провео је у Радио телевизији Војводине као тонски реализатор и службени фотограф. Мада се није за то школовао, звук и фотографија као хоби, постали су му занимање. 1975. те године је сазнао да је млађем брату по рођењу, пошто се крвни фактори родитеља нису поклапали , комплетно замењена крв и тако му је спашен живот. То га је понукало да почне да даје крв те је тако стигао до бројке од 128 давања. Од 1995. године постаје сарадник Црвеног крста Новог Сада у РТВ, задужен за промоцију и омосављење добровољног давалаштва крви. Временом је проширио своје активности на социјалну делатност и помоћ у реализацији програма подмлатка и омладине. Као пензионер учествује у фотографисању разних догађаја, повремено логистички помаже учешће екипа у пружању прве помоћи, рад Народне кухиње и др…

Комисија којом је преседавала академски сликар и волонтер наше орагнизације Јелена Тишма, бирала је најуспешније учеснике конкурса на тему „Моји баба и деда“, и имала је изазован задатак, с обзиром да је и ове године стигло преко 1000 ликовних и литерарних радова.

Победницима ликовно-литерарног конкурса, на тему „Моји баба и деда“, захвалнице и поклоне уручио је пуковник др Братољуб Бркљача.

Награђени радови:

Ликовни радови у категорији предшколског узраста:

  • Ана Немет, I место (вртић „Дунавски цвет”, Нови Сад, васпитачице: Естер Петровић и Мелинда Фалб)
  • Василије Ивановић, II место (вртић „Плави цвет“, Нови Сад, васпитачице: Мелина Трповски и Бојана Вукосављевић)
  • Христина Радић, III место (вртић „Лептирић”, Нови Сад, васпитачице: Милана Перић и Оливера Коледин

Ликовни радови у категорији ученика од 1.-4. разреда основних школа:

  • Лена Шево IV 2, I место (ОШ „Joван Поповић”, Нови Сад, учитељица: Бранкица Шиђански)
  • Маја Боројев IIIб, II место (ОШ „Ђорђе Натошевић”, Нови Сад, учитељица: Татјана Војновић Блехл)
  • Мириам Мартинов IV 3, III место (ОШ „Марија Трандафил”, Ветерник, учитељица: Марина Тањга)

Литерарни радови у категорији ученика од 1.- 4. разреда основних школа:

  • Магдалена Шогоров III3 , I место (ОШ „Јован Поповић”, Нови Сад, учитељица: Милана Продановић)
  • Сташа Вуковић, IIIв , II место (ОШ „Ђорђе Натошевић“, Нови Сад, учитељица: Наташа Пантић)
  • Здравко Момић, IV1, III место (ОШ „Свети Сава”, Руменка, учитељица: Гордана Чукић

Свечаности су присуствовали: Милена Жарковић председница Удружења пензионера града Новог Сада, Момо Чолаковић почасни председник Удружења пензионера града Новог Сада, и сарадници који помажу рад наше организације.

Програм је водила Лаура Вујковић, новинарка РТВ1, дугогодишња сарадница Црвеног крста Новог Сада.

У недељу, 29. октобра 2023. године, Основна организација Црвеног крст Кисач је организовала традиционално, манифестацију „За сунчану јесен живота“, у изузетно посећеном Дому културе у Кисачу. Својим програмом свечаност су увеличали најмлађи становници овог места.

Најстаријој пријављеној суграђаники у ООЦК Кисач, Анушиакова Катарини, пригодан поклон уручио је секретар Црвеног крста Новог Сада др Драган Лазић.

Посетиоци су били у могућности да виде и изложбу српског фотографа Павела Суровог, светски признатог графичког дизајнера и награђиваног фотографа, посланика у парламенту АП Војводине, који је помогао реализацију ове манифестације. Престижна изложба показује богатство различитости народних ношњи народа Балкана и била је изложена у многим европским градовима.

Захваљујемо се волонтерима Црвеног крста Кисач на одличној организацији ове манифестације, a посебно дугогодишњој сарадници Елени Фулемек и активисткињи Црвеног крста, учитељици Ани Легињ.

Pin It on Pinterest