Izaberite stranicu

Eдуковани волонтери Црвеног крста Новог Сада обележели су Светски дан превенције утапања, у понедељак 25. јула 2022. године, на базенима Спортског центра „Сајмиште“ у периоду од 11.00 до 13.00 часова.
Посетици базена су иамли могућност да се кроз предавање и интерактивне радионице на тему безбедности на води упознају са опасностима, али и начинима како да буду безбедни док бораве на купалиштима.
Реализатори наведене активности били су наши волонтери, спасиoци на води јуниори, Елена Тривунџа и Мирко Ћелић, под стручним надзором Димитрија Коњовића, стручног сарадника Црвеног крста Војводине.
Едуковани волонтери у пружању прве помоћи су заинтересованим посетиоцима презентовали методе оживљавања, односно како да провере пулс и дисање код повређених особа, да повређеног пребаце у бочни кома положај и како да ураде кардиопулмоналну реанимацију.
Уједињене нације су прогласиле 25. јул Светским даном превенције утапања и усвојиле резолуцију о превенцији утапања која препознаје размеру и утицај превенције утапања на глобалном нивоу и позива на координисан одговор како би се спречио што је могуће већи број утапања.
• Према проценама Светске здравствене организације, у протеклих 10 година је живот утапањем изгубило 2,5 милиона људи широм света, што је и главни разлог доношења резолуције.
• Утапање спада у један од 10 најчешћих узрока смрти код деце и млађих људи узраста до 24 године.
• 90% утапања се догоди на неуређеним купалиштима, односно рекама, језерима, бунарима и резервоарима за чување воде у домаћинствима у државама са ниским и средњим приходима.
Црвени крст Србије као Национални грански спортски савез, је од 1998. године пуноправни члан међународних асоцијација за спасавање на води – ILS International Life Saving Federation i ILSE – International Life Saving Federation Of Europe.
Од августа 2014. године Црвени крст Србије је одређен од стране Министарства омладине и спорта за Национални грански спортски савез за спортску грану ,,lifesaving” односно спасилаштво на води.

Pin It on Pinterest