Пионирска 12, 21000 Нови Сад | Тел. 6622-755 | Факс. 523-945 | info@gockns.org.rs

Као и претходних 18 издања, Црвени крст Новог Сада је на основу уговара, обезбеђивао у првој помоћи “ЕXIT” фестивала, који је одржан у периоду од 4. до 7. јула 2019. године на Петроварадинској тврђави. Деветнаесто издање Егзит фестивала под паролом “Егзит трајб”, односно племе, почело је 4. јула, а капије Петроварадинске тврђаве отворене су у 19 часова. Црвени крст Новог Сада је ангажовао 70 обучених активиста у пружању прве помоћи, који су на 14 локација, у сарадњи са екипама Завода за хитну медицинску помоћ Новог Сада, били на располагању посетиоцима и учесницима из преко двадесет земаља широм света. Активисти су обезбеђивали и Камп намењен посетиоцима фестивала, који је био отворен на новосадској плажи “Штранд”, у периоду од 2. јула (од 8,00 часова) до 9. јула 2019. године (до 8,00 часова).
На Петроварадинској тврђави услуге у првој помоћи су пружане на 14. пунктова, који су били видно обележени и опремљени неопходним санитетским материјалом и материјално-техничким средствима (шатори, носила, ћебад, столови, клупе и др.). Дежурства су организована 5 дана у сменама од по 12 сати (од 19,00 до 7,00 часова).
Последњег дана, јака киша и олујни ветар у вечерњим сатима су направили организаторима озбиљан проблем. Велики број посетилаца на Егзиту (процена организатора преко 200.000) указује да ће присуство екипа Црвеног крста Новог Сада бити неопходно и следеће године.
У оквиру едукативне зоне „OPENS State of EXIT“ током 19. по реду EXIT-а, Црвени крст Србије и Унитас Фонд на заједничком штанду пружали су информације посетиоцима фестивала о трговини људима и мерама заштите које млади могу предузети како би остали безбедни у ризичним животним ситуацијама.
Волонтери Црвеног крста Новог Сада, поред важне улоге у пружању прве и неодложне медицинске помоћи посетиоцима фестивала, поделом едукативног материјала о мерама заштите од трговине људима, додатно су утицали на повећање безбедности младих.

Pin It on Pinterest