Izaberite stranicu

У смени од 6. до 15. јула 2022. године, боравило је 75. деце основношколског узраста у пратњи 4 васпитача, у Одмаралишту Црвеног крста Србије „Криста Ђорђевић“ у Баошићима, Република Црна Гора.
Групу су чинила деца чији су родитељи корисници Народне кухиње Црвеног крста Новог Сада, као и деца која су упућена на одмор у сарадњи са Центром за социјални рад Града Новог Сада.
Испраћају деце на море, 5. јула 2022. године, у 18.00 часова, на паркингу испред Нове аутобуске станице у Новом Саду, Сентандрекски пут 9, присуствовала је Бранка Бежанов, чланица градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци.
Велики број деце је по први пут боравио на мору. Захваљујући Граду Новом Саду, односно Градској управи за социјалну и дечију заштиту и Црвеном крсту Србије деца из посебно социјално угрожених породица су била у прилици да се друже са вршњацима са Косова и Метохије (Грачаница, Штрпце, Исток, Клина, Гораждевац, Гора и др.) као и вршњацима из Пожеге. У одмараалишту су боравила и деца која су освојила награде на конкурсу „Крв живот значи“ Црвеног крста Србије, све укупно у смени је боравило око 200 деце.
Деци је била на располагању плажа Одмаралишта уз стални надзор васпитача и спасилаца, а непливачима је обезбеђена школа пливања
Радионице у оквиру Летње школе Подмлатка Црвеног крста Србије, реализоваћли су млади едуковани волонтери Црвеног крста Кикинда и Краљево..Деца су кроз радионице, упозната са организацијом Црвеног крста и њеним основним принципима. Затим, су умала прилику да стекну основна знања и вештине из прве помоћи и реалистичког приказа повреда, стања и оболења, као и да се едукују кроз програме Промоција хуманих вредности, Борба против трговине људима, да учествују у ликовној радионици и друго.
Вечерњи сати су осим едукативних, бити осмишљени разним садржајима културно забавног карактера (маскенбал, представе, караоке, квизови), а посебно задовољство за децу представљале су музичке вечери на отвореном које су реализовали волонтери Црвеног крста.
У суботу и недељу, 9. и 10. јула 2022. године, Бранка Бежанов, чланица градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци и др Лидија Томаш, в.д. начелника градске управе за социјалну и дечију заштиту града Новог Сада, посетили су новосадску децу која су на десетодневном боравку у Одмаралишту Црвеног крста Србије „Криста Ђорђевић“ у Баошићу, Република Црна Гора.
Овај програм се традиционалан и реализује се од 2006. године а у Дечијем одмаралишту Црвеног крста „Криста Ђорђевић“ (Баошићи, Р. Црна Гора) је на десетодневном одмору боравило преко 900 деце из Новог Сада.
У 2020. и 2021. години наведена активност Црвеног крста Новог Сада није реализована због због епидемиолошке ситуације настале ширењем заразне болести Ковид-19.
Црвени крст Новог Сада упућује највећу захвалност особљу Одмаралишта Црвеног крста Србије, на посвећености и љубазности како би деца понела незаборавне утиске са мора.

Pin It on Pinterest