Пионирска 12, 21000 Нови Сад | Тел. 6622-755 | Факс. 523-945 | info@gockns.org.rs

Црвени крст Новог Сада je и ове године наставио сарадњу започету пре четири године, пријемом и боравком деце из Општине Ранилуг у Новом Саду. Општина Ранилуг је српска енклава у Косовском поморављу која броји 6.000 становника и 46 деце основношколског узраста у пратњи васпитача и представника локалне самоуправе из ове енклаве боравило је у Новом Саду од 22. до 25. августа 2019. године. Захваљујући људима добре воље, организован је смештај у школи „Милан Петровић“, исхрана и посета културним институцијама града Новог Сада, а 24. августа 2019. године, децу је угостио Црвени крст Зрењанина.
Дана 22. августа 2019. године, децу и представнике општине Ранилуг са Косова и Метохије у Свечаној сали Градске куће, примио је члан Градског већа за омладину и спорт Огњен Цвијетићанин. Том приликом Владица Аритоновић, председник општине Ранилуг, уручио је захвалнице људима добре воље, појединцима и институцијама који су помогли реализацију ове хуманитарне активности. Деца су посетила Градску библиотеку Новог Сада, Културну станицу „Свилара“ и организована је шетња центром града у пратњи туристичког водича. Ручак за децу и госте је организован у ресторану „Лазин салаш“.
Дана 23. августа 2019. године, гости су посетили музеј на Петроварадинској тврђави и имала су прилику да се упознају са основним техникама оживљавања, као и да се друже са едукованим волонтерима Црвеног крста Новог Сада. Након тога је организован пријем код Председника АП Војводине, Игора Мировића, где су деци уручене школске торбе и прибор за предстојећу школску годину. Присутне је у свечаном холу зграде АП Војводине поздравио председник АП Војводине, а пријему су присуствовали: Дејан Укропина, председник Црвеног крста Војводине, Бошко Митрашиновић, секретар Црвеног крста Војводине, Драган Лазић, секретар Црвеног крста Новог Сада, Александра Танасијевић, секретар Црвеног крста Зрењанин, Драган Којић, директор Градске библиотеке у Новом Саду, Виолета Страхињевић, директор ШОСО „Милан Петровић“ и Драган Љубинац, координатор активности. Ручак и дружење за децу и госте је организован у ресторану „Електровојводине“ на Иришком венцу на Фрушкој гори, а домаћин на ручку је био Милован Амиџић, директор ЈГСП Нови Сад.
Дана 24. августа 2019. године децу је дочекао и угостио Црвени крст Зрењанин. Вечера је организована у ресторану Европа, домаћин на вечери био је Демо Бериша, председник Матице Албанаца Србије a драге госте је поздравио начелник Јужнобачког округа, Милан Новаковић.
Наши драги гости, ђаци са Косова и Метохије су 25. августа 2019. године, испраћени испред ШОСО „Милан Петровић“ за Београд, где им је захваљујући Канцеларији Владе Републике Србије за Косово и Метохију, омогућена посета Скупштини Републике Србије и ручак у ресторану,Зоолошком врту и Храму Светог Саве.
Основни циљ овe активности је подстицај образовања, културе и безбрижнијег одрастања деце из Косовског поморавља.
Црвени крст Новог Сада се захваљује граду, донаторима, волонтерима, појединцима, институцијама и свима који су помогли реализацију ове племените активности. Посебну захвалност дугујемо Школи за основно и средње образовање „Милан Петровић“ која је организовала смештај за наше драге госте из Косовског поморавља.
У пратњи деце била је делегација Косовског поморавља:
Владица Аритоновић-Председник општине Ранилуг
Драган Петковић-Председник општине Партеш
Давор Петковић-Потпредседник општине Ранилуг
Дејан Јовановић-Председавајући скупштине општине Ранилуг
Горан Стаменковић-Директор ОШ ,,Трајко Перић“
Милош Томић- Директор администрације
Александар Стојановић-службеник за информисање
Списак донатора:
1. Школа за основно и средње образовање „Милан Петровић“ са домом ученика Нови Сад
2. Пољопривредна станица Нови Сад
3. „Пут-инвест“ Сремска Каменица
4. „Kortex” дoo Нови Сад
5. „Мил-инг“ Доо Нови Сад
6. „Bulevar company“ Доо Нови Сад
7. „Aqua system“ доо Нови Сад
8. ЈКП „Лисје“ Нови Сад
9. „Clover Serbia“
10. ДБ Развитак Футог
11. ЈКП Новосадска Топлана Нови Сад
12. ЈКП Информатика Нови Сад
13. Лабораторијски Путни Центар ЛПЦ Нови Сад
14. ЈГСП Нови Сад
15. Ресторан „Лазин салаш“
16. 4Е Инжењеринг Доо Бечеј
17. „Хоргоњ“ Нови Сад
18. „Амкор“ Нови Сад
19. „Vintteam“ Доо Нови Сад
20. „Reaxem“ Доо Нови Сад
21. „WOBY HАUS“ Доо Нови Сад
22. FENIKS
23. „Копрен“ доо, Нови Сад и други.

Стигли и ту су до недеље. Упознаће Нови Сад и одавде понети најлепше успомене. Преслатки су сви, али три осмеха која сам прва угледала су ме оставила без текста. Марија, Ана и Магдалена. Прилазе и седају иза мене. Питају ме иде ли уживо и јесам ја водитељка. Објасним им да ми то снимамо па ће увече бити у емисији. Разговарале смо о томе који им је ово пут да су у Новом Саду и шта очекују од дружења. Након успешне „сарадње“ прилазе и питају могу ли да се фотографишу са мном. Пристајем, наравно! Потом осматрају микрофон који Ана и Марија узимају, у правом тренутку Драган Миладиновиц спази ситуацију, укључује камеру и снима наш разговор. Постављају ми питања као праве! „Како се зовеш и Одакле долазиш, Колико се бавиш новинарством и шта је најзанимљивије? Који је најлепши град који си посетила као новинарка и Да ли ти је пријатељ неко кога си снимала и кога си интервјуисала?“ – Одговарам им на сва питања редом и на последње да сам у коректним односима са свим својим саговорницима, јер је веома важно и за једну и другу страну да пренесемо тачну информацију и да буде лепа атмосфера на снимању, увек поново сарађујемо. На то одговарају да се надају да ћу њима бити пријатељ, иако оне нису познате личности и никад нису пред камерама. Како човек након свега да их не изгрли?! Они су доказ да постоје дивно васпитана и културна деца. Деца која ће израсти у дивне људе. Деца која умеју да створе забаву ни из чега и оставе тренутке за памћење. Тренутке због којих још једном схватиш колико волиш свој посао. Ана Мудринић, новинар РТВ

Pin It on Pinterest