Izaberite stranicu

„EXIT 09“ je prošao, ali se sa sigurnošću može reći da je ovogodišnji festival dosegao svetske standarde. Organizacija EXIT-a se uhodala, tako da je svojim posetiocima pružila sve ono što su od nje očekivali, pa i mnogo više od toga.

Mladi volonteri Crvenog krsta, tradicionalno, svojim prisustvom doprineli su da se gosti osećaju sigurnije i bezbednije. Na Petrovaradinskoj tvrđavi sanitetske usluge su pružane na 11 punktova, koji su bili vidno obeleženi i opremljeni neophodnim sanitetskim materijalom i materijalno-tehničkim sredstvima (šatori, nosila, ćebad, stolovi, klupe i dr.). Dežurstva su organizovana 4 dana u smenama od po 12 sati. Ove godine kao i predhodne organizovano je i dežurstvo u Kampu (kasarna „Janko Čmelik“ na Trandžamentu) na tri punkta u tri smene dnevno, od po 8 sati. Ukupno su 33 obučena volontera Crvenog krsta stavili svoje usluge na raspolaganje gostima.

Broju zbrinutih posetilaca je oko 621 u Kampu a na Tvrđavi oko 311. Nažalost desio se tragični incident u kome je posetilac festivala iz Velike Britanije izgubio život (pad sa bedema kod ulaza u Lovoturs, izvan obezbeđenog prostora festivala). Naši volonteri zajedno sa ekipom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad zdravlja uradili su sve da do tragičnog ishoda ne dođe, ali je mladić preminuo. Volonteri Crvenog krsta Novog Sada su za vreme održavanja ove manifestacije svoje prisustvo iskoristili za promociju zdravstvenih aktivnosti: Prevencija HIV-a kao i promocija dobrovoljnog davalaštva krvi. Veliki broj posetilaca na EXIT-u (procena organizatora – 160.000) ukazuje da će prisustvo ekipa Crvenog krsta biti neophodno i u budućnosti.

Pin It on Pinterest