Izaberite stranicu

Tradicionalno, dvadeset prvu godinu Crveni krst Novog Sada organizovao je zdravstveno-promotivnu kampanju „Nedelja zdravih zuba“, u saradnji sa Klinikom za stomatologiju Novi Sad, Domom zdravlja „Novi Sad“, Institutom za javno zdravlje Vojvodine, Klubom studenata stomatologije, Predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo“, Medicinskom školom „7 april“, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

Zdravstveno vaspitanje, kao preduslov za opšte stanje zdravlja sprovodi se od najranijeg detinjstva radi usvajanja pozitivnih navika na unapređenju i očuvanju zdravlja. Značajno mesto pripada i oralnoj higijeni, stoga su aktivnosti Nedelje zdravih zuba, prvenstveno, bile namenjene deci predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovnih škola. Ovogodišnji moto Nedelje zdravih zuba bio je: „KAKO SU MI LEPI ZUBI“.

Partneri u kampanji Nedelja zdravih zuba organizovali su sledeće aktivnosti:

1. Konferencija za medije održana je 19.marta 2010.godine sa početkom u 10,00 časova a prisutni su bili RT Vojvodine, TV Apolo, Radio IN, Radio Novi Sad i Dnevnik. Zajedničkoj konferenciji su prisustvovali predstavnici učesnika u kampanji: Klinike za stomatologiju Novi Sad, Doma zdravlja „Novi Sad“, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Kluba studenata stomatologije, Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, Medicinske škole „7 april“, i pokrovitelja Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada,član Gradskog veća dr Aleksandra Novakov – Mićić. Učesnici u kampanji su obavestili medije o aktivnostima koje će biti realizovane u Nedelji zdravih zuba, 22-28. mart 2010. godine.

2. Klub studenata stomatologije putem kreativnih radionica približio je značaj oralnog zdravlja i njegov uticaj na kvalitet života deci iz Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, po sledećem rasporedu:

22. mart: vrtić „Pinokio“, Begeč, Kralja Petra I 45, vrtić „Crvenkapa“, Futog, Proleterska 2
23. mart: vrtić „Čika Jova“, Sr.Kamenica, Zmajevac 2, vrtić „Čigra“, Petrovaradin, J. Vlahovića b.b.
25. mart: vrtić „Neven“, Kovilj, Vojv. brigada 14, vrtić „Zeka“, Budisava, Vuka Karadžića b.b.
26. mart: vrtić „Veseli patuljci“, Rumenka, P.Šandora 25, vrtić „Veliki Guliver“, N.Sad, B.Brkića 1A

Služba za preventivnu zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Novi Sad je u ostalim vrtićima PU „Radosno detinjstvo“ sprovodila edukaciju dece o pravilnom pranju zuba.

3.Klub studenata stomatologije izveo je pozorišnu predstavu za decu Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ i decu ŠOSO Milan Petrović u Pozorištu mladih – 24. marta 2010. godine sa početkom u 9,00 časova.

Predstavi su prisustvovala deca iz sledećih vrtića:

– vrtić „Čarolija“, Novi Sad, Sonje Marinković 1
– vrtić „Veverica“, Novi Sad, Visarionova 4 A
– ŠOSO Milan Petrović.

U holu Pozorišta mladih bili su izloženi najuspešniji likovni radovi predškolaca na temu „KAKO SU MI LEPI ZUBI“. Mediji su bili prisutni na ovoj manifestaciji a učesnici u kampanji su iskoristili priliku da skrenu pažnju na značaj oralnog zdravlja od najranijeg detinjstva.

Institut za javno zdravlje Vojvodine je pripremio kreativne radionice za učenike nižih razreda osnovnih škola, koje su realizovali učenici Medicinske škole „7 april“. Gradska uprva za zdravstvo je obezbedila sredstva za štampanje 5.000 kreativnih bojanki, Instituta za javno zdravlje Vojvodine „Osmeh i zdrav zub, nagrada je za moj trud“ i 30.000 četkica za zube, koje je podelio Crveni krst Novog Sada u 35 osnovnih škola na teritoriji grada kao i istitucijama: Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“, Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju Veternik i SOS Dečjem selu Sremska Kamenica.

4.Služba stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja „Novi Sad“ intenzivirala je redovne posete vrtićima i nižim razredima osnovnih škola, prisustvovala je kreativnim radionicama sa studentima Kluba studenata stomatologije u vrtićima Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ .

5.Kompanija Colgate-Palmolive-Adria je donirala Kampanju sa 1.000 četkica za zube i 1.000 pasta za zube, koje su podeljene našim malim sugrađanima koji su bili direktni učesnici ove programske aktivnosti.

Pin It on Pinterest