Пионирска 12, 21000 Нови Сад | Тел. 6622-755 | Факс. 523-945 | info@gockns.org.rs

Негујући основне принципе Црвеног крста: хуманост, непристрасност, неутралоност, независност, добровољност, јединство и универзалност Црвени крст Новог Сада је привукао велики број волонтера различитих генерација који представљају незаменљив ресурс у реализацији активности наше организације.
У оквиру обележавања 1.октобра, Међународног дана старијих особа, у знак захвалности за хумани волонтерски рад, Црвени крст Новог Сада је и ове године организовао једнодневни мотивациони излет за волонтере из програма „Брига о старијима“ и активисте Црвеног крста Новог Сада. Ове године посетили смо седиште Црвеног крста Србије, у Симиној 19, у Београду где су нас дочекали и угостили наше колеге из Црвеног крста Србије Наташа Тодоровић, Слађана Димић, и Мирко Ружић који су волонтерима били сво време на располагању и презентовали активности из својих делатности.
У оквиру теме овогодишње кампање „Ка једнакости у старијем добу“ у свечаној сали је одржано предавање на тему „Злостављање старијих особа“. Посебно је наглашена потреба да се боримо против ејџизма-термина којим означавамо стереотипе, предрасуде и дискриминацију са којима се старије особе суочавају у друштву, заједници али и у својој породици.
Наши волонтери посетили су и Спомен собу где су изложена оригинална документа, фотографије, књиге, филмови, делови опреме која се користила током прошлог века, униформе и други експонати који су обележили постојање и историју рада Црвеног крста у Србији. Посетили смо и Храм Светог Саве у Београду где смо се упознали са историјатом градње овог здања које је почело далеке 1895. године оснивањем Друштва за подизање храма Светог Саве на Врачару, са циљем да се храм подигне на месту на којем су спаљене мошти Светог Саве. Друштво су основали стотину најугледнијих грађана тадашњег Београда, на челу са митрополитом Михаилом (први председник Црвеног крста Србије).
У ресторану „Тара“ у Борчи су наши волонтери имали ручак, након кога смо организовали трибину која је била посвећена промовисању доприноса старијих особа у породици и друштву.

Pin It on Pinterest