Пионирска 12, 21000 Нови Сад | Тел. 6622-755 | Факс. 523-945 | info@gockns.org.rs

Tradicionalno, devetnaestu godinu Crveni krst Novog Sada, Klinika za stomatologiju Novi Sad, Dom zdravlja Novi Sad, Institut za javno zdravlje Vojvodine, Klub studenata stomatologije, Predškolska ustanova Radosno detinjstvo, u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo Grada Novog Sada, organizuju akciju „Nedelja zdravih zuba“(24.-30 mart).

Zdravstveno vaspitanje, kao preduslov za opšte stanje zdravlja sprovodi se od najranijeg detinjstva radi usvajanja pozitivnih navika na unapređenju i očuvanju zdravlja.

Značajno mesto pripada i oralnoj higijeni, stoga su aktivnosti Nedelje zdravih zuba, prvenstveno, namenjene deci predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovnih škola.

Ovogodišnji moto Nedelje zdravih zuba je: „Osmeh i zdrav zub, nagrada je za moj trud“

koji upućuje decu na brigu o zdravlju zuba i usta. Crveni krst Novog Sada, Klinika za stomatologiju Novi Sad, Dom zdravlja Novi Sad, Institut za javno zdravlje Vojvodine, Klub studenata stomatologije, Predškolska ustanova Radosno detinjstvo, u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo Grada Novog Sada, organizovale su sledeće aktivnosti:

1. Promocija oralnog zdravlja i njegov uticaj na kvalitet života u Predškolskoj ustanovi Radosno detinjstvo, koju su realizovali studenti Kluba studenata stomatologije u sledećim vrtićima:

– Vrtić „ Zvončić“, Kać – 24.mart
– Vrtić „Lijenka“, Kisač – 25.mart
– Vrtić „Biberče“, Futog – 26.mart
– Vrtić „ Zlatokosa“, Veternik – 27.mart
– Vrtić „Kockica “, Sremski Karlovci – 28.mart

Studenti su naše male sugrađane nagradili za ispoljeni trud, četkicama za zube i pastama (ukupno je podeljeno 1.000 četkica i pasta za zube), a predškolci su obećali da će voditi računa o redovnoj higijeni usta i zubića.

Učenici OŠ „ Laza Kostić“- Kovilj podržali su akciju likovnim radovima a za ispoljeni trud nagrađeni su četkicama za zube.

2. Pozorišna predstava za decu predškolskog uzrasta – 26.marta u 09,00 sati u Pozorištu mladih Novi Sad.

Zahvaljujući svesrdnoj podršci Uprave Pozorišta mladih studenti Kluba studenata stomatologije su izveli predstavu na maloj sceni „Zdravi zubi – lep osmeh“. Pozorišnoj predstavi su prisustvovali predškolci iz vrtića „Plavi čuperak“, koji su nagrađeni četkicama za zube i pastama. Crveni krst Novog Sada je uručio Plakete Crvenog krsta Kompaniji „Colgate“ i Pozorištu mladih Novi Sad.

Mediji su propratili navedenu aktivnost i prisutni su bili: RTV Vojvodine, TV Apolo, TV Panonija i Radio Novi Sad.

3. Povodom ove aktivnosti štampano je 6.500 bojanki „Osmeh i zdrav zub, nagrada je za moj trud“, koje su distribuirane svim objektima Predškolske ustanove Radosno detinjstvo. Autor navedene bojanke je Institut za javno zdravlje Vojvodine, a predškolci su prihvatili bojanku sa velikim interesovanjem.

Stomatološka služba Doma zdravlja Novi Sad organizovala je predavanje za vaspitače Predškolske ustanove Radosno detinjstvo, koji se bave prevencijom zdravlja i posetu svim objektima Predškolske ustanove Radosno detinjstvo.

4. Kompanija Colgate – Palmolive – Adria je obezbedila dečije četkice za zube za naše male sugrađane koji su direktni učesnici ove programske aktivnosti.

5. Navedena aktivnost je najavljena 21.marta konferencijom za štampu, koja je organizovana u prostorijama Crvenog krsta Novog Sada, gde su predstavnici institucija koje su učestvovale u Projektu upoznali medije sa programskim aktivnostima u okviru Nedelje zdravih zuba. Konferenciji su prisustvovali predstavnici TV Apolo, Kanala 9, Radio Novog Sada i Građanskog lista. Osim toga, ispred partnera u ovoj Kampanji dr Duška Blagojević – Klinika za stomatologiju je gostovala u: TV Apolo (emisija Dnevnik), RTV Vojvodine (emisija Jutarnji program), TV Panonija (jutarnji program).

Opšti utisak organizatora i učesnika u Kampanji je da navedenu aktivnost treba nastaviti, a velika zainteresovanost naših malih sugrađana opravdava njeno devetnaestogodišnje prisustvo.

Pin It on Pinterest