Izaberite stranicu

У периоду од 29. септембра до 1. октобра 2023. године, у Врњачкој Бањи, у хотелу „Фонтана“ одржано је Саветовање за волонтере, организаторе акција добровољног давалаштва крви из новосадских средњих школа, факултета, предузећа и институција.

Организатор наведене активности био је Црвени крст Новог Сада у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, а саветовање је организовано у оквиру програма едукативно мотивационог рада.

Едукацији је присуствовало 53 учесника.

Циљ саветовања је подизање свести о култури добровољног давања крви, стицање вештине комуникације и позитивног приступа према потенцијалним и вишеструким добровољним даваоцима крви.

Саветовање је отворио др Драган Лазић, секретар Црвеног крста Новог Сада, а затим је присутне госте и сараднике поздравио пуковник др Братољуб Бркљача, председник Црвеног крста Новог Сада.

Раде Станојчић, самостални стручни сарадник Црвеног крста Новог Сада, представио је активности Црвеног крста Новог Сада на плану добровољног давалаштва крви за период јануар-септембар 2023. године.

Организовање свих акција незамисливо је без добре сарадње са Заводом за трансфузију крви Војводине. Зорица Бјелић, сарадник за односе са јавношћу Завода за трансфузију крви Војводине, присутним учесницима одржала је предавање на тему наменског давања крви.

Медијску промоцију добровољног давалаштва крви презентовала је Лаура Вујковић, члан Комисије за информисање Црвеног крста Новог Сада и новинарка Радио телевизије Војводине.

Председник Црвеног крста Новог Сада, др Братољуб Бркљача, упутио је највећу захвалност организаторима акција на волонтерском раду. На састанку са сарадницима разговарано је о унапређењу активности у вези са организовањем акција добровољног давалаштва крви, односно проширењу мреже сарадника и активностима у периоду када су залихе крви на изузетно ниском нивоу.

Заинтересованост учесника за дате теме била је изузетно велика. Било је пуно питања на које су предавачи дали одговоре.

На Саветовању су учествовали и:
– др Синиша Трајковић, секретар Црвеног крста Суботица;
– Александра Танасијевић, секретар Црвеног крста Зрењанин са сарадницима;
– Емина Тодоровић, секретар Црвеног крста Крушевац;
– Драган Ђурђевић, секретар Црвеног крста Александровац;
– Ђорђе Ђукић, секретар Црвеног крста Врњачка Бања;

Атмосфера током рада, интерактивност са предавачима, обим усвојених вештина, лепо дружење, као и изузетна предусретљивост домаћина хотела „Фонтана“, допринели су да реализација Саветовања буде на високом нивоу.

Послови организовања, мотивисања и окупљања добровољних давалаца крви према Закону о Црвеном крсту, (Сл.Гласник РС, број 107/05), као јавно овлашћење, и Закону о трансфузијској медицини (Сл.Гласник РС, број 40/17), поверени су oрганизацијама Црвеног крста и трансфузиолошким службама. Активности из ове области, Црвени крст Новог Сада, спроводи у партнерском односу са Заводом за трансфузију крви Војводине, са којим се организују акције добровољног давања крви на терену, у институцијама и локалној заједници. Акцијама претходи детаљан и обиман рад на мотивацији грађана за добровољно давање крви, регрутовање давалаца и задржавање у складу са активностима које се спроводе и евалуирају сваке године. Ове активности спроводе се путем подршке спровођењу дугорочне националне кампање, кроз промотивне активности, едукације волонтера и реализацију годишњег плана прикупљања крви.

Едукације волонтера су начин да се људи укључе у промоцију добровољног, ненаграђеног и анонимног давања крви и начин да се дође до нових волонтера и давалаца крви.

Саветовање је финансијски помогао Град Нови Сад, преко Градске управе за здравство и Градска управа за социјалну и дечију заштиту.

Pin It on Pinterest