Izaberite stranicu

У периоду од 7. до 9. октобра 2022. године, у Врњачкој Бањи, у хотелу „Соларис Ресорт“
одржано је Саветовање за волонтере, организаторе акција добровољног давалаштва крви из новосадских средњих школа, факултета, предузећа и институција.

Организатор наведене активности био је Црвени крст Новог Сада у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, а саветовање је организовано у оквиру програма едукативно мотивационог рада.

Едукацији је присуствовало 98 учесника, а скупу су присуствовали и колеге из Црвеног крста Северне Македоније.

Циљ саветовања је био: подизање свести о култури добровољног давања крви, стицање вештине комуникације и позитивног приступа према потенцијалним и вишеструким добровољним даваоцима крви.

Саветовање је отворио др Драган Лазић, секретар Црвеног крста Новог Сада, а затим је присутне госте и сараднике поздравио пуковник др Братољуб Бркљача, председник Црвеног крста Новог Сада.

Раде Станојчић, самостални стручни сарадник Црвеног крста Новог Сада, представио је активности Црвеног крста Новог Сада на плану добровољног давалаштва крви за период јануар-септембар 2022. године.

Организовање свих акција незамисливо је без добре сарадње са Заводом за трансфузију крви Војводине. Рад Завода за трансфузију крви Војводине, анализу резултата, фукционисање добровољно давалаштво у време заразне болести Covid-19, презентовала је др Ванеса Убавин-Кривошија, докторка из Завода за трансфузију крви Војводине.

Јелена Милић, стручни сарадник из Црвеног крста Војводине је одржала презентацију из области мотивације, која је веома важна за регрутовање и задржавање добровољних давалаца крви.

Медијску промоцију и презенатацију добровољног давалаштва крви представио је проф. др Владимир Баровић, редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду и члан Управног одбора Црвеног крста Новог Сада.

Председница Комисије за добровољно давалаштво крви Црвеног крста Новог Сада, проф. др Ева Лончар, упутила је највећу захвалност организаторима акција на волонтерском раду. На састанку са сарадницима разговарано је о унапређењу активности у вези са организовањем акција добровољног давалаштва крви, односно проширењу мреже сарадника и активностима у периоду када су залихе крви на изузетно ниском нивоу.

Заинтересованост учесника за дате теме била је изузетно велика. Било је пуно питања на које су предавачи дали одговоре.

На Саветовању су учествовали и:
– др Лидија Томаш, в.д. начелника Градске управе за дечију и социјалну заштиту;
– Глигор Новачевски, стручни сарадник Црвеног крста Северна Македоније и Деан Стојковски, председник Комисије за ДДК Црвеног крста Скопља са сарадницима;
– Александра Танасијевић, секретар Црвеног крста Зрењанин са сарадницима;
– Емина Тодоровић, секретар Црвеног крста Крушевац;
– Верољуб Миловановић, секретар Црвеног крста Крушевац;
– Слободан Дишовић, секретар Црвеног крст Врњачка Бања;
– Желимир Мрдаљ, пуковник полиције, директор Центра за основну полоцијску обуку у Сремској Каменици;

Саветовање је финансијски помогао Град Нови Сад, преко Градске управе за здравство и Градска управа за социјалну и дечију заштиту.

Атмосфера током рада, интерактивност са предавачима, обим усвојених вештина, лепо дружење, као и изузетна предусретљивост домаћина хотела „Соларис Ресорт“, допринели су да реализација Саветовања буде на високом нивоу.

Послови организовања, мотивисања и окупљања добровољних давалаца крви према Закону о Црвеном крсту, (Сл.Гласник РС, број 107/05), као јавно овлашћење, и Закону о трансфузијској медицини (Сл.Гласник РС, број 40/17), поверени су oрганизацијама Црвеног крста и трансфузиолошким службама. Активности из ове области, Црвени крст Новог Сада, спроводи у партнерском односу са Заводом за трансфузију крви Војводине, са којим се организују акције добровољног давања крви на терену, у институцијама и локалној заједници. Акцијама претходи детаљан и обиман рад на мотивацији грађана за добровољно давање крви, регрутовање давалаца и задржавање у складу са активностима које се спроводе и евалуирају сваке године. Ове активности спроводе се путем подршке спровођењу дугорочне националне кампање, кроз промотивне активности, едукације волонтера и реализацију годишњег плана прикупљања крви.
Едукације волонтера су начин да се људи укључе у промоцију добровољног, ненаграђеног и анонимног давања крви и начин да се дође до нових волонтера и давалаца крви.

Pin It on Pinterest