Izaberite stranicu

Poslovi organizovanja, motivisanja i okupljanja dobrovoljnih davalaca krvi prema Zakonu o Crvenom krstu, (Sl.Glasnik RS, broj 107/05), kao javno ovlašćenje, povereni su Organizaciji Crvenog krsta i transfuziološkim službama, prema Zakonu o transfuziološkoj delatnosti (Sl.Glasnik RS, broj 72/09). Aktivnosti iz ove oblasti Crveni krst Novog Sada sprovodi u partnerskom odnosu sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, sa kojim se organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi na terenu, u institucijama i lokalnoj zajednici. Akcijama prethodi detaljan i obiman rad na motivaciji građana za dobrovoljno davanje krvi, regrutovanje davalaca i zadržavanje u skladu sa aktivnostima koje se sprovode i evaluiraju svake godine.

Osnovni cilj angažmana organizacije Crvenog krsta jeste da se podigne svest građana da postanu i ostanu dobrovoljni davaoci krvi, da stanovništvo koje se ne ponaša rizično, postane građanski svesno da samo nenagrađenim i dobrovoljnim davanjem krvi u korist pacijenata mogu doprineti da zdravstveni sistem nesmetano funkcioniše. Ove aktivnosti sprovode se putem podrške sprovođenju dugoročne nacionalne kampanje, kroz promotivne aktivnosti, edukacije volontera i realizaciju godišnjeg plana prikupljanja krvi. Edukacije volontera su način da se ljudi uključe u promociju dobrovoljnog, nenagrađenog i anonimnog davanja krvi i način da se dođe do novih volontera i davalaca krvi.

U okviru Programa edukativno motivacionog rada Crveni krst Novog Sada i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine su i ove godine organizovali Savetovanje za predavače DDK, saradnike DDK, organizatore akcija DDK i dobrovoljne davaoce krvi iz novosadskih srednjih škola, fakulteta, preduzeća i mesnih zajednica – 161 učesnik. Savetovanje je održano 05-07.novembra 2010.g. u Ivanjici – Specijalna bolnica za rehabilitaciju.

Na putu za Ivanjicu organizovana je poseta spomen obeležju naše poznate pesnikinje Desanke Maksimović u Brankovini. U znak sećanja na našu proslavljenu pesnikinju Ljubinka Tončev Suzi govorila je njene najpoznatije stihove, u kojima su svi uživali.

Cilj Savetovanja je bio: podizanje svesti o kulturi dobrovoljnog davanja krvi, sticanje veštine komunikacije i pozitivnog pristupa prema potencijalnim i višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi i u skladu sa tim obrađene su sledeće teme:

Otvaranje savetovanja
– Milica Balunović, prof, koordinator DDK

Pozdravna reč organizatora
– Prof.dr Mira Govorčin – predsednik Crvenog krsta Novog Sada
– dr Vaso Kulidžan, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine

DDK i Organizacija CK
– Prof. Strahinja Gobeljić, sekretar Crvenog krsta Novog Sada

Saopštenje za javnost, sadržaj i forma
– Zorica Bjelić, saradnik za odnose sa javnošću Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine

Dobrovoljno davanje trombocita
– dr Slobodanka Spasojević, specijalista transfuziolog, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine
– Ljubinka Tončev Suzi, dipl.spec.pedagog, Crveni krst Novog Sada

Prezentacija igranog filma „Beli Anđeo“
– Crveni krst Užice

Donacija i transplantacija organa „Šansa za novi život“
– dr Jelica Alargić, Klinički centar Vojvodine

Zainteresovanost polaznika za date teme i prikazani film bila je izuzetno velika, neobično puno je bilo pitanja na koja su predavači dali odgovore.Na kraju Savetovanja svoje utiske i zahvalnost iskazali su gosti iz Tuzle, sekretar Sead Hasić, iz Osijeka – Goran Latković, iz Užica sekretar Crvenog krsta Dragan Ćitić i iz Čačka sekretar Crvenog krsta – Biljana Davidović.

Organizovan je program tokom obe večeri.Prve večeri, pored domaćina skupa, toplom dobrodošlicom učesnicima se obratila i direktorka Specijalne bolnice za rehabilitaciju dr Radovanka Predragović Stevanić i u znak uvažavanja učesnika Savetovanja uručila dve nagrade – vaučere za dva vikend aranžmana. Iste večeri uručena su imenovanja sekretarima organizacija i aktiva Crvenog krsta Novog Sada.

Druge večeri je priređena svečana večera uz druženje i zabavu.

Organizovan je obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti Ivanjice:
izlet na vrh Golije, poseta manastira Klisura

Na Savetovanju su učestvovali i gosti iz OOCK Rafinerije nafte Pančevo, predstavnik OOCK „Trayal“ Korporacija iz Kruševca.

Savetovanje su finansijski pomogli: Skupština Grada Novog Sada – Gradska uprava za zdravstvo, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine. Pored finansijske podrške Skupština Grada je ustupila i autobus za prevoz učesnika. Posvećenost temama i aktivno učešće tokom rada, kao i harmoničan odnos učesnika doprineli su da realizacija Savetovanja bude na visokom nivou.

Pin It on Pinterest