Izaberite stranicu

Поводом 14. јуна Светског дана добровољних давалца заменик градоначелник Новог Сада Милан Ђурић примио је, у уторак, 14. јуна 2022. године, добровољне даваоце крви који су бројним давањима крви, 50, 75 и 100 пута, заслужили признања Црвеног крста Србије, као и колективе добитнике признања „Широко срце“.
Мото овогодишњег Светског дана добровољних давалаца крви је гласио:
„Давање крви је чин солидарности. Придружи се и ти у спасавању живота“
Црвени крст Новог Сада и Град Нови Сад су организовали догађај у 12.00 сати, у Градској кући, Трг слободе 1, на коме су се добитницима признања обратили заменик градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, председник Црвеног крста Новог Сада, пуковник др Братољуб Бркљача и вршилац дужности директора Завода за трансфузију крви Војводине, прим. др Невенка Бујандрић.
За остварених 100 давања, у претходној години, плакету су добила 2 даваоца крви, за 75 давања 16, а за 50 давања 51 даваоц.
Плакету „Широко срце“ за 2021. годину добило је девет колектива.
У име награђених захвалио се пуковник полиције Желимир Мрдаљ, начелник Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, чија је школа добитник плакете „Широко срце“.
У току 2021. године, на основу података Института за трансфузију крви Србије прикупљено
је укупно:
– На територији Републике Србије 190.176 јединица крви;
– На територији Аутономне Покрајине Војводина 50.613 јединица крви;
– На територији Града Новог Сада 11.164 – што чини 5,87% у односу на број прикупљених јединица крви на територији Републике Србије и 22,06 % у односу на број прикупљених јединица крви на територији АП Војводине;
– 970 даваоца је први пут дало крв и прикључило се хуманој породици добровољних давалаца крви;
– 3,27 % je давалаца у односу на број становника града Новог Сада;
Пријему су присуствовали:
1. Дејан Укропина, председник Црвеног крста Војводине
2. проф. др Срђан Колаковић, декан Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду
муфтија војвођански, часни оци, представници институција са којима наша организација остварује програмску сарадњу и други.
Свечаност су употпунили и ученици из Музичке школе „Исидор Бајић“ који су наступили у следећем саставу:
Клавир: Николина Поповић, I разред основне музичке школе „Исидор Бајић“ Класа: Милена Апић, проф.William Giilock: Kastanjete
Клавир: Данило Обрадовић, I разред основне музичке школе „Исидор Бајић“ Класа: Ана Фрлин, проф.Dimitri Shostakovich: Valcer
Истовремено, на Тргу слободе био је постављен промотивни штанд на коме су волонтери Црвеног крста Новог Сада, суграђанима делили промотивни материјал.
Почетком двадесетог века Карл Ландштајнер је открио крвне групе. Допринос који је тиме учињен медицини био је немерљив и 1930. године, Карл Ландштајнер за своје откриће добија Нобелову награду. Да би то откриће било сачувано од заборава за генерације које долазе, Светска здравствена организација је након једног века, определила датум рођења Карла Ландштајнера 14. јун за Светски дан давалаца крви почев од 2004. године.
Светски дан добровољних давалаца крви је манифестација која је координирана заједничким снагама Светске здравствене организације, Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца и Међународне организације друштва трансфузиолога. Сваке године ови партнери се удружују у међународном догађају који обезбеђује фокус на глобалну медијску кампању ради подизања јавне свести за потребом и важношћу сигурне и благовремене снабдевености крвљу. На овај Дан Црвени крст Новог Сада као саставни део Црвеног крста Војводине и Црвеног крста Србије, препознаје специјалну улогу добровољних давалаца крви у спасавању живота и организује његово обележавање.
Плакета „Широко срце“ (за 2021.год)

Средње школе
1. Центар за основну полицијску обуку Сремска Каменица, Железничка 22, Сремска Каменица, Начелник – пуковник Желимир Мрдаљ
2. Медицинска школа „7.април“, Војводе Книћанина 1, Нови Сад, проф Милка Тодић
3. Електротехничка школа „Михајло Пупин“ Футошка 17, Нови Сад

Факултети
1. Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, декан – проф др Срђан Колаковић
2. Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду, проф. др Лана Зорић, продекана за докторске студије
3. Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду, проф. др Мирјана Ђукић Стојчић, продекан за наставу

Предузећа
1. ЈГСП „Нови Сад“, Драгана Малешић, ПР предузећа Снежана Јаковић.
2. МУП Србије, Полицијска управа Нови Сад, мајор Радмила Вуковић, шеф Одсека за рад полиције у заједници.
3. Електродистрибуција „Нови Сад“

На овој свечаности, председнику Црвеног крста Војводине Дејану Укропини, уручено је високо признање Црвеног крста Србије, Златни знак.

Pin It on Pinterest