Пионирска 12, 21000 Нови Сад | Тел. 6622-755 | Факс. 523-945 | info@gockns.org.rs

14.јун – Светски Дан добровољних давалаца крви, службено је установљен од стране Светске здравствене организације као дан рођења проналазача крвних група Карла Ландштајнера, и има задатак да у целом свету синхронизованим манифестацијама прослави и нагласи значај милиона давалаца крви који добровољно, анонимно и ненаграђено дају крв, спасавајући хиљаде живота сваки дан.
Такође, овај Дан има за циљ и да позове све оне грађане који до сада нису дали крв да се укључе у породицу давалаца.
Прва централна глобална прослава 14. јуна као Светског дана добровољних давалаца крви била је 2004. године када је обележена у Кејптауну.
На овај Дан свако национално друштво Црвеног крста препознаје специјалну улогу добровољних давалаца крви у спасавању живота и организује његово обележавање.
Мото овогодишњег Светског дана добровољних давалаца крви гласи:
„БЕЗБЕДНА КРВ ЗА СВЕ“
Свакодневни хероји – даваоци крви, обезбеђују потребе за крвљу и крвним продуктима, и то у свим условима, бринући о другима као о себи. Добровољни даваоци крви су из свих сфера живота, свих конфесија, порекла и узраста. Бирајући да дају крв својом вољом, без надокнаде, ови појединци представљају хероје данашњице. Ови људи гестом људске солидарности спасавају животе, а многи то чине годинама уназад. Циљ кампање је подизање свести о потреби за 100 % ненаграђеном добровољном давању крви и компонената крви.
У сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, Црвени крст Новог Сада jе овај датум обележиo као и претходних година бројним трибинама, свечаностима и манифестацијама, уз дистрибуцију пропагандног материјала посвећеног добровољном давалаштву крви. Традиционално jе организован пријем код Градоначелника за вишеструке добровољне даваоце крви, који су у претходној години остварили право на признање за 50, 75 и 100 пута дату крв, као и колективе – добитнике плакете „Широко Срце“. Програм је водила Дуња Фундук.
Црвени крст Новог Сада и Град Нови Сад су организовали пријем 14. јуна у 12,00 сати, у Градској кући, Трг слободе 1, на коме су се добитницима признања обратили председник Скупштине Града Новог Сада, Здравко Јелушић, председник Црвеног крста Новог Сада, пуковник др Братољуб Бркљача и вршилац дужности директора Завода за трансфузију крви Војводине, прим. др Сања Богдановић.
Добровољне даваоце крви и госте у Свечаној сали Градске куће поздравио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, поручивши окупљенима да они који су се нашли у ситуацији да им лично, или њиховим најближима, треба крв знају колико је добровољно давање крви битно за друштво у целину.
– Људи које ћемо данас имати прилике да наградимо због хуманости, јесу људи који су многима помогли, а да није овог дана не би ни били запажени у друштву. Зато је овај дан толико важан за све нас, за друштво, да се пропагира давање крви – истакао је председник Скупштине града Здравко Јелушић.
Он је одговарајући на питање обајснио да је три пута дао крв док је био у војсци, напоменувши да је данашњи дан прилика да се запита „зашто то нисам учинио поново и након војске“.
– Данашњи дан је прилика да се запитамо сви ми који нисмо наставили да дамо крв или они који никад нису дали крв, зашто је то тако – прецизирао је Јелушић.
Директорка Завода за трансфузију крви Војводине примаријус др Сања Богдановић честитала је даваоцима крви њихов дан.
– Захваљујем се свим даваоцима крви што су својом хуманошћу и несебичношћу допринели да крв чека пацијента, да имамо довољне количине безбедне крви за лечење оних којим је она неопходна – казала је др Сања Богдановић.
Председник Црвеног крста Новог Сада пуковник др Братољуб Бркљача поручио је да су добровољни даваоци крви својом крвљу спасли на хиљаде живота.
– Захваљујући вама чујемо реченица „боље је отакако је примио крв, а да је није примио, тешко би се извукао“. Ви поседујете најузвишенију људску особину – закључио је др Бркљача.
Секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић поручио је присутнима да је давање крви анонимно, ненаграђено, бесплатно, док „за наше добровољне даваоце крви кажемо да су најхуманији међу хуманима“.
– На територији града Новог Сада годишње се прикупи више од 12.000 јединица крви, а поносни смо и на број првих давања. Током прошле године у Новом Саду је било 1.204 првих давања – прецизирао је Лазић.
Наког уводних поздрава, добровољним даваоцима крви уручене су захвалнице, плакете и пригодне награде, а председник новосадске Скупштине уручио је плакете онима даваоцима који су до сада крв дали 100 пута. Поред добровољних давалаца, признања су уручена и заслужним установама и институцијама за најбоље остварене резултате на омасовљавању добровољног давалаштва крви у претходној години.
За остварених 100 давања плакету је добило 7 даваоца крви, за 75 давања 11, а за 50 давања 41 давалац. Плакету „Широко срце“ за 2018. годину добило је девет колектива.
У име награђених захвалио се Зоран Бабин, добитник признања за остварених 100 давања крви.
Пријему су присуствовали:
1. Дејан Укропина, председник Црвеног крста Војводине
2. Никола Бањац, генерални секретар Скупштине АП Војводине
3. Милан Новаковић, начелник Јужнобачког управног округа
4. Љиљана Коковић, помоћник Градоначелника Новог Сада
5. мр Драгана Којадиновић, в.д. начелника Градске управе за здравство
6. Мухамед Зиљкић, муфтија војвођански, часни оци и други.
Свечаност су употпунили и ученици из Музичке школе „Исидор Бајић“ који су наступили у следећем саставу:
Матија Раичевић, кларинет
Класа: Ђуро Пете, проф.
Клавир. сар. Душко Швоња,
Бранислав Глоговац, тенор II р.
Класа: Сенка Недељковић, проф.
Клавир.сар Соња Мусикић, проф.
Истовремено, на Тргу слободе био је постављен промотивни штанд на коме су волонтери Црвеног крста Новог Сада, суграђанима делили промотивни материјал.
Град Нови Сад има то задовољство и радост, да захваљујући великом броју волонтера Црвеног крста и несебичних добровољних давалаца крви, има добро развијено и организовано добровољно давалаштво крви, да клинике несметано раде, јер крви и продуката крви увек има довољно.
Извештаје са свечаности и манифестација дали су РТВ, Новосадска телевизија, РТВ Делта и дневни лист „Дневник“.

Pin It on Pinterest