Пионирска 12, 21000 Нови Сад | Тел. 6622-755 | Факс. 523-945 | info@gockns.org.rs

„Примарна здравствена заштита – основ универзалне покривености здравственом заштитом“ овогодишњи је мото Светске здравствене организације поводом 7. априла Светског дана здравља.
Црвени крст Новог Сада заједно са Заводом за здравствену заштиту студената, обележио је овај дан 8. априла у Студентском граду низом активности. Ово је била прилика да се подсетимо на значај здравих стилова живота, а манифестација је имала за циљ да пружи информације о здрављу и потребним животним вештинама да би појединци на одговарајући начин водили рачуна о свом здрављу и здрављу својих породица. Волонтери Црвеног крста Новог Сада су студентима и младима, али и широј популацији поделили пропагандни материјал програма здравствене делатности Црвеног крста. Посетиоци ове манифестације су имали прилику у периоду од 11,00 до 13,00 часова да се подсете и практично провежбају кардио-пулмоналну реанимацију и упознају са радом АЕД апарата.
„Базар здравља“ одржан је у понедељак, 8. априла у парку код Медицинске школе „7. Април“, у Војводе Книћанина 1. Овај догађај је био део активности којима је обележен Светски дан здравља у организацији Медицинске школе „7. април“ и удружења „Ритам здравља“, а у оквиру програма „Нови Сад омладинска престоница Европе 2019“.
На Базару здравља, сви грађани могли су бесплатно да се тестирају и измере различите здравствене параметре као што су: крвни притисак, проценат масти, индекс телесне масе, шећер у крви и слично. Поред тестирања и мерења, посетиоци су могли да попричају са стручњацима из области медицине, спортских наука и других комплементарних области.
Ученици Медицинске школе су имали прилику да, од 11 часова, слушају предавања на тему „Здрави стилови живота“ које је одржала потпредседница Црвеног крста Новог Сада доц. др мед. Оља Нићифоровић-Шурковић, начелница Института за јавно здравље Војводине. На „Базару здравља“ Црвени крст Новог Сада се представио суграђанима на штанду где су суграђани имали прилику да се информишу о значају здравих стилова живота и превенције фактора ризика за настанак најчешћих поремећаја здравља, кроз цео животни циклус и практично провежбају кардио-пулмоналну реанимацију и упознају са радом АЕД апарата.
На обе манифестације обележавања Светског дана здравља, едуковани волонтери Црвеног крста Новог Сада из Програма Промоције хуманих вредности „Весела болница“ су презентовали рад и значај овог програма за децу која се налазе на болничком лечењу.

Pin It on Pinterest