Izaberite stranicu

Министарство унутрашњих послова, у петак 5. новембра 2021. године, организовало је оперативно-тактичку вежбу субјеката и снага система заштите и спасавања у Републици Србији „СИСТЕМ 2021“ у вези са ванредним догађајима и ситуацијама.
На позив Градског штаба за ванредне ситуације Града Новог Сада и на основу претходних припрема са Сектором за варедне ситуације – Управом за ванредне ситуације у Новом Саду, Црвени крст Новог Сада је као субјеката од значаја за заштиту и спасавање, учествовао на вежби са 21 представником.
Секретар наше организације, као члан Градског штаба за ванредне ситуације, је од 10 часова учествовао у раду ванредне седнице, у Градској кући (Трг слободе 1), која је заказана због техничко – технолошке несреће која се догодила у комплексу „Нис Нафтагас“ (бивша рафинерија нафте) на објектима Оператера НИС а.д. Нови Сад (насеље Шангај). Командант Градског штаба, Милош Вучевић је на основу процене угрожености и очекиваног даљег развоја ситуације прогласио прогласио ванредну ситуацију на делу територије Града новог Сада, односно на подручју Месне заједнице-Шангај.
Вежба је почела у 10 часова, испред комплекса „Нис Нафтагас“, а затим се одвијала на још четири локације: на Каналу ДТД, у насељу између Шангаја и комплекса „Нис Нафтагас“, код окретнице аутобуса у Шангају и на Сланој бари, на платоу између Цркве Светог Вазнесења Господњег и фудбалског терена ФК „Борац“
Тимови Црвеног крста Новог Сада, сачињени од запослених и едукованих волонтера, чланова јединице за деловање у несрећама (16 учесника), имали су задатак да прихвате, евидентирају и збрину евакуисано становништво, из подручја које је погођено техничко-технолошким акцидентом, односно Рафинерије нафте у Новом Саду. У вези са јавним овлашћенима, активирана је и служба тражења а екипа прве помоћи имала је задатак да евентуално укаже прву помоћ пристиглом становништву. Наведене активности смо реализовали на локацији Слана бара, на платоу између Цркве Светог Вазнесења Господњег и фудбалског терена ФК „Борац“, где су била постављена два шатора „Алпина“ са неопходним материјално-техничким средствима.
Наша организација је обезбедила и пет волонтера који су били маркиранти, односно глумили су повреде, стања и оболења на месту несреће, у насељу Шангај.
У овој вежби, на територији града, учествoвало је 360 лица, од тога 97 припадника Сектора за ванредне ситуације, 23 припадника Полицијске управе у Новом Саду и 240 лица из састава снага заштите и спасавања Града Новог Сада.
За потребе вежбе ангажовано је 49 моторних возила (путничких аутомобила, камиона, специјалних возила, аутобуса, минибусева, комбија), од тога 18 возила из МУП-а и 31 возило из возног парка субјеката и снага заштите и спасавања Града Новог Сада.
Генерална проба вежбе у Новом Саду одржана је, у четвртак, 1. новембра 2021. године.
Вежба „СИСТЕМ 2021“, у којој је учествовало око 8.000 људи, приказала је тренутни степен припремљености и синергију свих субјеката и чинилаца у одговору на елементарне непогоде и техничко – технолошке несреће, која досад није извођена у овом формату.
Вежба је обухватила ангажовање свих субјеката и снага система смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама у Републици Србији, како на локалном тако и на републичком нивоу. Учесници вежбе били су припадници Министарства унутрашњих послова, Црвеног крста Србије, Ватрогасног савеза Србије, субјеката и снага јединица локалних самоуправа, водопривредних предузећа, посебних организација и органа, субјеката од значаја за заштиту и спасавање. Поменута вежба је реализована истовремено на 50 локација, односно на територији 24 града и 26 општина у Републици Србији. Вежба је имала прекогранични карактер уз учешће представника Републике Српске.

Pin It on Pinterest