У оквиру програма „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији,” Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ пружили су подршку у реализацији пројекта у области информисања, превенције и имунизације грађана против Ковид 19 у подстандардним насељима на подручју Града Новог Сада.
Нa иницијативу Министарства државне управе и локалне самоуправе Србије, Црвени крст Србије је за 29 градова и општина обезбедио породичне хигијенске пакете помоћи подстандардним насељима приликом пријаве за имунизацију. Новом Саду је испоручено 700 пакета које су обезбедили немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, Фонд за отворено друштво, Стална конференција градова и општина и УНХЦР. Пакети садрже заштитне маске, алкохол за дезинфекцију, тоалет папир и сапун.
У сарадњи са координатором имунизације Дома здравља Нови Сад, директорком Канцеларије за инклузију Рома Владе Војводине и координаторком за ромска питања Градске управе за социјалну и дечију заштиту Града Новог Сада 3. јуна 2021. године почео је процес имунизације становника у насељима Бангладеш и Велики рит. Захваљујући подршци Града Новог Сада и Дома здравља Нови Сад обезбеђен је aутобус ЈГСП „Нови Сад“ адаптиран у мобилни пункт за имунизацију, који је постављен у овим насељима.
Вакцинисано је 92 људи, а ревакцинисано њих 57. Мобилни тим града и волонтерка УН за развој посетили су насеља и у разговору са житељима указали на важност имунизације.
Као партнер Града Новог Сада у хуманитарној области, Црвени крст Новог Сада био је ангажован на активностима поделе 700 породичних хигијенских пакета помоћи становницима подстандардних насеља као подршка у пријави за имунизацију.
У сарадњи са координаторком за ромска питања Градске управе за социјалну и дечију заштиту Града Новог Сада, Радмилом Зећировић, од 15. до 18. јуна 2021. године реализована је подела породичних хигијенских пакета у насељима Бангладеш, Велики рит, Адице, Шангај и Депресија.
Том приликом смо становницима ових насеља поделили и лифлете са основним информацијама о процесу вакцинације које су припремили Црвени крст Србије и Институт за јавно здравље Србије „др Милан Јовановић Батут“.
Садржај хигијенског пакета: заштитне маске 100 ком, алкохол за дезинфекциу 2 l, тоалет папир 20 ролни, сапун чврсти 5 ком. и сапун течни 1 l.

Pin It on Pinterest