Izaberite stranicu

ОВО СМО МИ…

Омладинска теренска јединица „Јован Јовановић Змај“ специфично делује и ради унутар саме организације Црвеног крста Новог Сада. Својим деловањем и активностима доприноси потпунијем остварењу циљева и задатака Црвеног крста негујући хуманизам, солидарност, другарство и сарадњу на свим пољима ангажовања младих.

Теренска јединица је настала средином шездесетих година, и новосадски Црвени крст је први у Војводини имао своје теренце (уз Панчево и Зрењанин). Теренска јединица је тада имала између 30 и 50 чланова, теренци су носили посебне униформе и имали редовне обуке и вежбе. Нажалост теренска јединица је 1973. године на кратко престала да делује у новосадском  Црвеном крсту, али је 1984. године обновљена и постигла је значајне резултате. Чланови Омладинске теренске јединице спроводе континуиране активности на здравствено-васпитном и социјалном плану.

Данас, бројимо око 200 чланова који су подељени у 9 секција: прва помоћ, кућна нега, служба тражења, реалистички приказ повреда и обољења, маркиранти, анимација, спасавање на води, психосоцијална подршка и добровољно давалаштво крви.

Чланови ТЈ учествују у свим традиционалним акцијама Црвеног крста, као што су: „Трка за срећније детињство“, „Сунчана јесен живота“, добровољно давалаштво крви… У оквиру Црвеног крста се одржавају разни кампови, семинари, смотре на које иду чланови који су својим радом то заслужили.

Омладинска теренска јединица „Јован Јовановић Змај“ има и свој Клуб младих у коме се одржавају састанци, врше се различите обуке, а у слободно време ту се окупљају чланови ради дружења и забаве.

Pin It on Pinterest