Од почетка пандемијске кризе изазване коронавирусом САРС-CoV-2, који узрокује заразну болест Ковид-19, Црвени крст Новог Сада – његови волонтери и професионално запослени, показали су велику хуманост, пожртвовање, знање и храброст.
Сврха постојања организације Црвеног крста од оснивања до данас је да ублажава људску патњу и својим одговором на кризу било које врсте спашава животе најугроженијих Волонтери Црвеног крста Новог Сада, од почетка пандемијске кризе, поклонили су око 40 000 сати рада, пружајући своје услуге најугроженијим суграђанима.
Слоган овогодишњег Међународног дана волонтера је „Кроз волонтирање заједно можемо све“.
Међународни дан волонтера обележава се у свету као подсећање на дан када је 1970. године створен програм Уједињених нација за волонтере, с циљем да подстакне што већи број људи да понуде своје волонтерске услуге. Људи добре воље, како их називају, за свој рад не очекују материјалну надокнаду, сем моралних и друштвених сатисфакција, а помагање и посвећивање времена другима сматрају изразом људске хуманости, солидарности и узајамности, као и осећањем одговорности за своју заједницу. Волонтирање оснажује појединца и повећава самопоуздање, сузбија депресију и помаже нам да останемо физички здрави. Кроз волонтирање помажемо другима, али и указујемо на проблеме и потребе око нас, а такође се изграђује и осећај солидарности. Волонтери омогућавају да они који имају отежане животне околности постану равноправни чланови друштва, а кроз своје ангажовање штите рањиве угрожене групе од економске, друштвене и политичке маргинализације.
Црвени крст Новог Сада је у сарадњи са Радио-телевизијом Војводине организовао гостовање Трифка Ијачића, председника Омладинске теренске јединице, 4. децембра 2020. године у јутарњем програму који је истакао значај волонтерског ангажовања за локалну заједницу.
Истог дана, млади волонтери (5 волонтера), едуковани чланови тима за деловање у несрећама су учествовали у истовару и подели огревног дрвета, прехрамбених и хигијенских пакета за ссоцијално угрожено становништво. Наведена активност је организована у магацину Црвеног крста Новог Сада, а програмом је предвиђено паковање 1200 прехрамбених пакета, 1200 хигијенских пакета, као и истовар и подела 600 метара просторних огревног дрвета.
На позив Града Новог Сада, 4. децембра 2020. године, 20 волонтера Црвеног крста Новог Сада учествовало је у истовару и монтажи кревета и других пратећих материјално-техничких средстава неопходних за адаптацију Хале 1 Новосадског сајма у привремену ковид болницу. Наведена активност је реализована у сарадњи са војском и другим волонтерима који су показали одговорост и допринели да све буде спремно у најкраћем року, односно да у року од 24 часа Хале 1 буде претворена у привремену болницу за пацијенте са лакшим симптомима вирусне инфекције Ковид-19.
Вршњачки едукатори из програма Промоција хуманих вредности, су наведеног дана реализовали радионице са ученицима четвртих разреда новосадске основне школе “Ђорђе Натошевић”. Кроз стандардизоване модуле програма и радионице волонтери су истакли значај волонтирања и улогу волонтера у друштву.
На позив Младих истраживача Србије, волонтери Црвеног крста Новог Сада учествовали на конференцији “О волонтрирању у Србији 2020. године – нова реалност, адаптација и иновација“. Конференција је одржана онлајн преко ЗООМ платформе, а учесницима су представљени волонтерски програми, пројекти и активности у 2020. години.
Завод за трансфузију крви Војводине и Црвени крст Новог Сада су 4. децембра 2020. године, у периоду од 14,00 до 17,00 часова, организовали акцију добровољног давања крви у просторијама Месне заједнице „Гаврило Принцип“ на Новом насељу. Упућујемо захвалност свим нашим хуманим суграђанима који се, и у овом тешком времену и неповољној епидемиолошкој ситуацији, одазивају на акције добровољног давања крви како би несебично помогли онима којима је помоћ најпотребнија.
Све активности Црвеног крста Новог Сада реализоване су уз поштовање мера превенције и мера заштите од заразне болести Ковид-19.

Pin It on Pinterest