Izaberite stranicu

14. јун – Светски Дан давалаца крви службено је установљен од стране Светске здравствене организације као дан рођења проналазача крвних група Карла Ландштајнера, и има задатак да у целом свету синхроним манифестацијама прослави и нагласи значај милиона давалаца крви који добровољно, анонимно и ненаграђено дају крв спасавајући хиљаде живота сваки дан. Такође, овај Дан има за циљ и да позове све оне грађане који до сада нису дали крв да се укључе у породицу давалаца.

Прва централна глобална прослава 14. јуна као Светског дана добровољних давалаца крви била је 2004.године када је обележена у Кејптауну.

На овај Дан свако национално друштво Црвеног крста препознаје специјалну улогу добровољних давалаца крви у спасавању живота и организује његово обележавање.

Мото овогодишњег Светског дана добровољних давалаца крви гласи: „ХВАЛА ШТО СТЕ МИ СПАСИЛИ ЖИВОТ“
Свакодневни хероји – даваоци крви, обезбеђују потребе за крвљу и крвним продуктима, и то у свим условима, бринући о другима као о себи. Добровољни даваоци крви су из свих сфера живота, свих конфесија, порекла и узраста. Бирајући да дају крв својом вољом, без надокнаде, ови појединци представљају хероје данашњице. Ови људи гестом људске солидарности спасавају животе, а многи то чине годинама уназад. Циљ Кампање је подизање свести о потреби за 100 % ненаграђеном добровољном давању крви и компонената крви.

У сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, Црвени крст Новог Сада jе овај датум обележиo као и претходних година бројним трибинама, свечаностима и манифестацијама, уз дистрибуцију пропагандног материјала посвећеног добровољном давалаштву крви. Традиционално jе организован пријем код Градоначелника за вишеструке добровољне даваоце крви, који су у претходној години остварили право на признање за 50, 75 и 100 пута дату крв, као и колективе – добитнике признања „Најхуманија средина“. Програм је водила Тања Дрмић.
Пријем је организован 12.јуна у 12,00 сати, у Градској кући, Трг слободе 1, на коме су се добитницима признања обратили шеф кабинета Градоначелника Александар Петровић, начелница Градске управе за здравство, др Мила Уверић-Радовић, председник Црвеног крста Новог Сада, Пуковник др Братољуб Бркљача и директорка Завода за трансфузију крви Војводине, Доц. др Радмила Јовановић.

14. јуна 2015.год, на Градском купалишту „Штранд“ организована је промоција давалаштва крви, где су млади волонтери Црвеног крста делили промо материјал. Град Нови Сад има то задовољство и радост, да захваљујући великом броју волонтера Црвеног крста и несебичних добровољних давалаца крви, има добро развијено и организовано добровољно давалаштво крви, да клинике несметано раде, јер крви и продуката крви увек има довољно. Светски дан ДДК је медијски добро пропраћен.

Pin It on Pinterest