Izaberite stranicu

Поводом 14. јуна Светског дана добровољних давалца крви, Црвени крст Новог Сада и Град Нови Сад су организовали свечаност у 12.00 часова, у Градској кући, Трг слободе 1, за добровољне даваоце крви који су бројним давањима крви, 50, 75 и 100 пута, заслужили признања Црвеног крста Србије, као и за колективе добитнике признања „Широко срце“.

На свечаности добитницима признања обратили су се доц. др Драган Стајић, члан Градског већа за здравство, пуковник др Братољуб Бркљача председник Црвеног крста Новог Сада, и прим. др Невенка Бујандрић, вршилац дужности директора Завода за трансфузију крви Војводине,

– Овакви догађаји су изузетно значајни јер, поред тога што се на један скроман начин захваљујемо најхуманијим и најхрабријим међу нама, они скрећу пажњу јавности на важност добровољног давалаштва крви. Град Нови Сад препознаје значај свих појединаца, организација и институција које су уједињене на овом важном задатку и наставиће да их прати и подржава у свим сегментима деловања, како бисмо заједнички допринели да се што више суграђана подстакне на хуманост. Као лекар и као добровољни давалац крви знам колико је крв драгоцена у спашавању људских живота. Честитам свим добитницима јубиларних признања који су 2022. години чак 50, 75, и 100 пута дали крв, као и колективима који су ове године заслужили плакету „Широко Срце“. Још једном вам се захваљујем што доприносите спашавању људских живота и желим вам пуно здравља и среће. На крају желим да се захвалим и Црвеном крсту Србије, Црвеном крсту Новог Сада и Заводу за трансфузију крви Војводине јер захваљујући њима, њиховим волонтерима и свим овим племенитим људима ми данас са поносом истичемо да Нови Сад има има добро развијено и организовано добровољно давалаштво крви – рекао је др Драган Стајић.

Присутнима се на пријему обратио и председник Црвеног крста Новог Сада др Братољуб Бркљача и истакао да човек цео свој живот проведе тражећи одговоре на нека више или мање важна животна питања.

– Често те одговоре ни не нађе, али када се нађе на оваквом скупу добрих и хуманих људи онда он може да затвори очи и да отвори срце и говори из њега и нађе одговор на једно од највећих људских питања, за шта је добро чинити добро? Добро је чинити добро, јер све пролази осим добра које смо учинили. Данас, као и сваки пут изнова када имам част да у име оних многобројних, којима је ваша крв живот спасила, кажем једно велико и искрено људско хвала! Живи и здрави били! – рекао је др Братољуб Бркљача.

В.Д. директора Завода за трансфузију крви Војводине др Невенка Бујандрић је такође захвалила је свим даваоцима крви на њиховој хуманости.

– Хвала вам што сте са нама на светски Дан добровољних давалаца крви, за вашу великодушност, саосећајност, за људску доброту, и што сте изабрали да дајете крв јер за давање крви не треба одвојити пуно времена, али треба имати срца и одлучити се на један такав корак – нагласила је др Невенка Бујандрић.

За остварених 100 давања плакету је примило је пет давалаца крви, за 75 давања 8 давалаца, а за 50 давања 41 давалац. Плакету „Широко срце“ за 2023. годину добило је десет колектива. Четири плакете су отишле у три новосадске средње школе и Центар за основну полицијску обуку у Сремској Каменици. Три плакете су заслужено уручене факултетима Универзитета у Новом Саду, а преостале три припале су Јавним предузећима, установама и компанијама које су оствариле најбоље резултате на промоцији и омасовљењу добровољног давалаштва крви.

Признање за 100 давања добио је Зоран Данић, који се захвалио у име награђених и рекао да је крв први пут дао као гимназијалац и наставио са давањем до данас.

– Ми смо свесни своје улоге и здравсту и надамо се да ће и млади кренути нашим стопама, а токође треба мотивисати и приватне фирме да даваоцима дају слободне дане за овај хумани чин – рекао је Зоран Данић.

Мото овогодишњег Светског дана добровољних давалаца крви је гласио:
„Без давалаца крви, животу су руке везане“

У току 2022. године, на основу података Института за трансфузију крви Србије прикупљено је укупно:
– На територији Републике Србије 208.066 јединица крви;
– На територији Аутономне Покрајине Војводина 54.387 јединица крви;
– На територији Града Новог Сада 11.492 – што чини 5,50% у односу на број прикупљених јединица крви на територији Републике Србије и 21,13 % у односу на број прикупљених јединица крви на територији АП Војводине.
– 1224 даваоца је први пут дало крв и прикључило се хуманој породици добровољних давалаца крви.

Пријему су присуствовали :
– Милан Новаковић, начелник Јужнобачког округа
– проф. др Снежана Бркић, декан Медицинског факултета
– проф. др Мирјана Ђукић Стојчић, продекан за наставу Пољопривредног факултета
– Бранко Спасић, организатор акција ддк на Факултету техничких наука
– потпуковник Драган Мрдаљ, помоћник начелника Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици
– Јасмина Вуковљак, директор Гимназије „Лаза Костић“
– Ђорђе Искрин, директор Медицинске школе „7. април“
– Вукашин Иванишевић, заменик начелника Дежурне службе Полицијске управе у Новом Саду
– Благоје Катић, протојереј Српске праволославне цркве
– Мухамед еф. Зиљкић, муфтија војвођански, часни оци, представници институција са којима наша организација остварује програмску сарадњу и други.

Свечаност су употпунили и ученици из Музичке школе „Исидор Бајић“ који су наступили у следећем саставу:
Никола Рашковић, виолончело, 5. разред основне музичке школе “Исидор Бајић“
класа: Јудит Нидерхолцер Јосифоска, проф.
клавирски сарадник: Тања Рашковић, проф.
Д. Попер: Концертна полонеза Оп.14

Истовремено, на Тргу слободе био је постављен промотивни штанд на коме су волонтери Црвеног крста Новог Сада, суграђанима делили промотивни материјал.

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви, Основна организација Црвеног крста Скупштине, Градских органа и управе Града Новог Сада у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, организовала је акцију добровољног давања крви, у периоду од 8.00 до 12.00 часова. На акцију су се одазвала 32 добровољна даваоца крви а прикупљено је 30 јединица крви, од чега су 18 јединица крви донирале даме.

Почетком двадесетог века Карл Ландштајнер је открио крвне групе. Допринос који је тиме учињен медицини био је немерљив и 1930. године, Карл Ландштајнер за своје откриће добија Нобелову награду. Да би то откриће било сачувано од заборава за генерације које долазе, Светска здравствена организација је након једног века, определила датум рођења Карла Ландштајнера 14. јун за Светски дан давалаца крви почев од 2004. године.

Светски дан добровољних давалаца крви је манифестација која је координирана заједничким снагама Светске здравствене организације, Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца и Међународне организације друштва трансфузиолога. Сваке године ови партнери се удружују у међународном догађају који обезбеђује фокус на глобалну медијску кампању ради подизања јавне свести за потребом и важношћу сигурне и благовремене снабдевености крвљу. На овај Дан Црвени крст Новог Сада као саставни део Црвеног крста Војводине и Црвеног крста Србије, препознаје специјалну улогу добровољних давалаца крви у спасавању живота и организује његово обележавање.

Pin It on Pinterest