Izaberite stranicu

Поводом Светског дана добровољних давалца крви, Црвени крст Новог Сада и Град Нови Сад су, у петак 14. јуна 2024. године, организовали свечаност у 12.00 часова, у Градској кући, Трг слободе 1, за добровољне даваоце крви који су бројним давањима крви, 50, 75 и 100 пута, заслужили признања Црвеног крста Србије, као и за колективе добитнике признања „Широко срце“.

Овогодишњи слоган је „20 година прославе давања: Хвала вам, добровољни даваоци крви!“

На свечаности добитницима признања обратили су се Данијела Костић, чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци, пуковник др Братољуб Бркљача председник Црвеног крста Новог Сада, и прим. др Невенка Бујандрић, вршилац дужности директора Завода за трансфузију крви Војводине,

– Захваљујући активној мрежи добро организованих волонтера Црвеног крста и добровољних давалаца крви у Новом Саду, а уз активно учешће Завода за трансфузију крви Војводине, свакодневни хероји – даваоци крви, обезбеђују потребе за крвљу и крвним продуктима, и то у свим условима, бринући о другима, као о себи. Ова врста добровољности оплемењује и бодри дух међусобног поштовања и солидарности унутар једног друштва, а организација Црвеног крста представља одличан пример добро организованог и ефикасног тима. Град Нови Сад је годинама са поносом део те јединствене армије волонтера и запослених професионалаца – појединаца, организација и институција које су уједињене око принципа хуманости на овом важном задатку. Данас, када се на скроман и симболичан начин свима њима захваљујемо, желим да истакнем да је једнако важно подићи свест о значају давања крви, како бисмо заједнички допринели да се што више суграђана подстакне на хуманост. Честитам свим добитницима јубиларних признања који су у 2023. години чак 50, 75, и 100 пута дали крв, као и колективима који су ове године заслужили плакету „Широко Срце“ – рекла је Данијела Костић и додала да је за сваку похвалу и понос податак да је чак 12.297 Новосађана током протекле године дало крв, а да се њих 1445 по први пут прикључило хуманој породици добровољних давалаца крви.

Присутнима се на пријему обратио и председник Црвеног крста Новог Сада др Братољуб Бркљача и дотакао се питања универзалних људских вредности и најбољих примера личности које су својим великим делима задужили српски народ.

– Ко би нас доброти и хуманости научио, да није оваквих људских величина какви сте ви данас окупљени на сабору новосадске људске доброте и хуманости. У животу је благослов срести људе какви сте ви овде данас сабрани. Од вас можемо добити одговор на једно вечно, васељенско питање, који је најлепши поклон који смо икада дали и који је најлепши и највреднији поклон који смо икада примили? Сигуран сам да ћемо се сложити да је то поклон који је дат од срца, а дати крв је не само од срца него и физички, највреднији поклон, јер је то крв која је живот спасила. У име оних многобројних, којима је ваша крв живот спасила, кажем вам једно велико и искрено људско хвала! – рекао је др Братољуб Бркљача.

В.д. директора Завода за трансфузију крви Војводине прим. др Невенка Бујандрић се такође захвалила свим даваоцима крви на њиховој хуманости.
– Обезбеђивањем крви спашавамо људске животе и продужавамо људски век, те омогућавамо функционисање здравственог система. Позивам све грађане, здраве, одрасле особе, старости од 18 до 65 година да се придруже програму добровољног давалаштва и некоме спасу живот. За давање крви не треба одвојити пуно времена, али треба имати срца и одлучити се на један такав корак. Хвала свима који су то препознали – нагласила је др Невенка Бујандрић.

За остварених 100 давања плакету је примило је 10 давалаца крви, за 75 давања 14 давалаца, а за 50 давања 36 даваоца. Плакету „Широко срце“ за 2023. годину добило је десет колектива. Четири плакете су отишле у три новосадске средње школе и Центар за основну полицијску обуку у Сремској Каменици. Три плакете су заслужено уручене факултетима Универзитета у Новом Саду, а преостале три припале су Јавним предузећима, установама и компанијама које су оствариле најбоље резултате на промоцији и омасовљењу добровољног давалаштва крви.

У току 2023. године, на основу података из Института за трансфузију крви Србије прикупљено је укупно:
– На територији Републике Србије 220.236 јединица крви;
– На територији Аутономне Покрајине Војводина 54.381 јединица крви;
– На територији Града Новог Сада 12.297 – што чини 5,58% у односу на број прикупљених јединица крви на територији Републике Србије и 22,61 % у односу на број прикупљених јединица крви на територији АП Војводине.
– 1445 даваоца је први пут дало крв и прикључило се хуманој породици добровољних давалаца крви.

Свечаност су употпунили и ученици из Музичке школе „Исидор Бајић“ који су наступили у следећем саставу:

Трио „Espansivo“

Марија Бадњар, виолина, 4. разред СМШ
Хана Семниц, виолончело, 3. разред СМШ
Лука Шашић, клавир, 4. разред СМШ
Класа: Игор Јосифоски, проф.
Астор Пиацола: „Пролеће“ из Циклуса „Четири годишња доба“

Пријему су присуствовали :
– Милан Новаковић, начелник Јужнобачког округа
– пуковник Желимир Мрдаљ, саветник Министра унутрашњих послова
– Никола Крстић, начелник Градске управе за дечију и социјалну заштиту
– Мухамед еф. Зиљкић, муфтија сбијански и војвођански,
– проф. др Мирјана Ђукић Стојчић, продекан за наставу Пољопривредног факултета, као и представници институција са којима наша организација остварује програмску сарадњу.

Истовремено, на Тргу слободе био је постављен промотивни штанд на коме су волонтери Црвеног крста Новог Сада, суграђанима делили промотивни материјал.

Pin It on Pinterest