Izaberite stranicu

Традиционална активност Црвеног крста Новог Сада „За сунчану јесен живота“ посвећена старијим суграђанкама и суграђанима је ове године одржана по 42. пут. Програм је реализован током месеца октобра у складу са препорукама Градског штаба за ванредне ситуације, поштујући превентивне мере у циљу спречавања ширења заразне болести COVID-19.
Илона Ковач, рођена 15.10.1914. године проглашена је за најстарију пријављену суграђанку. Представници наше организације, у уторак, 26. октобра, посетили су бака Илону и том приликом уручили су јој пригодан поклон.
Марија и Владимир Сабо, венчани 2. маја 1963. године, који су пуних 58 година у брачној заједници, проглашени су за пријављени брачни пар који је најдуже у браку. Пригодан поклон уручили су им сарадници Црвеног крста Новог Сада, у среду, 27. октобра, и уједно посетили њихово домаћинство у Кисачу.
На конкурсу литерарних и ликовних радова на тему „Моји баба и деда“ учествовала су деца из предшколске установе „Радосно детињство“ и ученици нижих разреда новосадских основних школа. Комисија којом је преседавала академски сликар и волонтер наше орагнизације Јелена Тишма, бирала је најуспешније учеснике конкурса на тему „Моји баба и деда“, и имала је изазован задатак, с обзиром да је и ове године стигло преко 1000 ликовних и литерарних радова. Победницима ликовно-литерарног конкурса, на тему „Моји баба и деда“, захвалнице и поклоне уручио је, у четвртак, 28. октобра, у просторијама Црвеног крста Новог Сада, председник Управног одбора пуковник др Братољуб Бркљача, где је била постављена и изложба овогодишњих дечијих радова.
Награђени радови:
Ликовни радови у категорији предшколског узраста:
• Анастасија Чечук, I место (вртић „Новосађанче”, Нови Сад, васпитачице: Оливера Лабавић и Мирјана Гавриловић)
• Милица Масларић, II место (вртић „Невен“, Ковиљ, васпитачице: Драгана Јованов и Милана Игњатић)
• Петар Медан, III место (вртић „Бубамара”, Нови Сад, васпитачице: Биљана Марић и Ирина Мрковачки)
• Алекса Вјештица, похвала 1 (вртић „Колибри“, Нови Сад, васпитачице: Тамара Јефтић и Кристина Бајчић)
• Коста Трифуновић, похвала 2 (вртић „Гуливер“, Нови Сад, васпитачице: Тијана Јасеновски и Александра Мачкић)
Ликовни радови у категорији ученика од 1.-4. разреда основних школа:
• Филип Поповић IV5, I место (ОШ „Јован Поповић“, Нови Сад, учитељица: Марија Панковић) и Андријана Шуша III 3, I место (ОШ „Марија Трандафил“, Ветерник, учитељица: Биљана Николић)
• Гаврило Миловац III 4, II место (ОШ „Јован Поповић “, Нови Сад, учитељица: Бранкица Чубрило)
• Лука Бељин II 2, III место (ОШ „Милош Црњански“, Нови Сад, учитељица: Гордана Симић)
• Растко Богдановић II 5, похвала 1 (ОШ „Јован Јовановић Змај“, Сремска Каменица, учитељица: Аранка Сић)
Литерарни радови у категорији ученика од 1.- 4. разреда основних школа:
• Невена Шпоња II 3, I место (ОШ „Свети Сава“, Руменка, учитељица: Славица Печиљ)
• Милисав Атанацковић, III 5, II место (ОШ „Прва Војвођанска Бригада“, Нови Сад, учитељица: Ивана Драгин)
• Лорен Лештар IV 3, III место (ОШ „Иван Гундулић“, Нови Сад учитељица: Лидија Фурдек)
Завршна свечаност поводом акције „За сунчану јесен живота“ одржана је 28. октобра 2021. године у новосадском ресторану Романов.
Чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци, Бранка Бежанов, уручила је пригодан поклон Мирјани Скандарски, која је ове године проглашена за волонтерку са најдужим стажом у Црвеном крсту Новог Сада. Активна је у Црвеном крсту Новог Сада 42. године.
Мирјана Скандарски је рођена 7. априла 1955. године у Новом Саду, где се и школовала.
Правни факултет је завршила у јуну 1977. године. У новембру 1977. године се запослила у Југоалату у Новом Саду, где је радила на правним пословима. Крајем 1979. године на предлог Петра Шушњара, који је био директор Правне службе Југоалата и активан у Црвеном крсту Новог Сада, први пут је дошла у просторије наше организавије. Укључена је у рад на изради Статута и нормативних аката Црвеног крста Новог Сада. 1980. године почела је да ради у Музеју социјалистичке револуције Војводине. Приликом формирања Комисије службе тражења, као представник Музеја постала је члан ове Комисије. У то време у оквиру Комисије било је захтева грађана за прибављање податке о учешћу у НОБ-у и одвођење у заробљеништво и логоре, о чему је Музеј располагао подацима. Након стручне обуке, као предавач, је учествовала у великом броју семинара који су организовани за активисте Црвеног крста, из области Међународног хуманитарног права и познавања Женевских конвенција. 1992. године са члановима Комисије и волонтерима, помагала је у прихвату избеглица које су долазиле у великом броју у Нови Сад, на размени породичних порука и потрагама за несталим лица. Након операције „Олуја“, такође је била укључења у прихват избеглица на СПЕНС-у, као и други волонтери Црвеног крста Новог Сада. Током бомбардовања 1999. године, учествовала је у дежурствима заједно са другим волонтерима Црвеног крста. 1996. године изабрана је за судију Општинског суда у Новом Саду, а 2014. године за судију Вишег суда у Новом Саду .
У пензији је од 2018. године, али и даље активна у Црвеном крсту Новог Сада.
Свечаности је присуствовала и Љиљана Коковић, помоћница Градоначелника Новог Сада за социјална питања а програм је водила Лаура Вујковић, новинарка РТВ1, дугогодишња сарадница Црвеног крста Новог Сада.
У оквиру акције „За сунчану јесен живота“, наши волонтери су корисницима програма „Кухиња на точковима“ којима се свакодневно доносе топли оброци на кућне адресе, овом приликом поделили пакете прехрамбених производа.

Pin It on Pinterest