Izaberite stranicu

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi službeno je ustanovljen od strane Svetske zdravstvene organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera, i ima zadatak da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hiljade života svaki dan.

Takođe, ovaj dan ima za cilj i da pozove sve one građane koji do sada nisu dali krv da se uključe u porodicu davalaca.

Prva centralna globalna proslava 14. juna kao Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi bila je 2004.godine kada je obeležena u Kejptaunu, a ove godine centralna svečanost je održana u Argentini, u Buenos Airesu.

Moto ovogodišnjeg Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi glasi:
BOJIMO SVET U CRVENO: VIŠE KRVI – VIŠE ŽIVOTA

Cilj Kampanje je podizanje svesti o potrebi za 100 % nenagrađenom dobrovoljnom davanju krvi i komponenata krvi.

U saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, Crveni krst Novog Sada je ovaj datum obeležio kao i prethodnih godina brojnim tribinama, svečanostima i manifestacijama, uz distribuciju propagandnog materijala posvećenog dobrovoljnom davalaštvu krvi.

Tradicionalno je organizovan prijem kod Gradonačelnika za višestruke dobrovoljne davaoce krvi, koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na priznanje za 50, 75 i 100 puta datu krv, kao i kolektive – dobitnike priznanja „Najhumanija sredina“.
Prijem je organizovan 14.juna u 12,00 sati, u Gradskoj kući, Trg slobode 1, na kome se dobitnicima priznanja obratio član Gradskog veća zadužen za zdravstvo Prof.dr Aleksandar Kiralj, predsednik Crvenog krsta Novog Sada Prof.dr Mira Govorčin i zamenik direktora Zavoda za transfuziju krvi Doc. dr Radmila Jovanović. Za ostvarenih 100 davanja plaketu je dobilo 12 davalaca krvi, za 75 davanja 19, a za 50 davanja 62 davoca. Plaketu „Najhumanija sredina“ za 2010.godinu dobilo je 26 kolektiva.

Istog dana, na Trgu slobode organizovana je izložba likovnih radova sa Konkursa „Krv život znači“, učenika osnovnih i srednjih škola, i promotivni štand na kome su volonteri sugrađanima deliti promotivni materijal. Na Gradskom kupalištu „Štrand“ u 19,00 sati, organizovan je program koji se sastojao od revijalnog meča poznatih ličnosti u odbojci na pesku, koncerta novosadskog benda „Inspiracija“, a svim prisutnima je održan fitnes čas zdravlja. Na kraju je priređen vatromet iznad plaže!

Grad Novi Sad ima to zadovoljstvo i radost, da je zahvaljujući aktivnoj mreži dobro organizovanih volontera Crvenog krsta i nesebičnih dobrovoljnih davalaca krvi, već trinaesti put dobio Plaketu „Najhumanija sredina“.

Ovo visoko priznanje Crvenog krsta Srbije na prigodnoj svečanosti ove godine uručio je Predsednik Crvenog krsta Srbije Prof.dr Dragan Radovanović, 14.juna 2011.g. u 14,00 sati, u Crvenom krstu Srbije. Novi Sad je priznanje dobio za ostvareni rezultat od 7,41% davanja na broj stanovnika u 2010.godini.

Svetski dan DDK je obeležen i u brojnim kolektivima, školama i mesnim zajednicama. Organizovane su svečanosti na kojima su uručivana priznanja Crvenog krsta za darovanu krv. Škole su promovisale davalaštvo izložbama likovnih i literarnih radova.

Svetski dan DDK je medijski dobro propraćen. Pored iscrpnih izveštaja sa svečanosti, dobrovoljni davaoci krvi su bili gosti u radio i TV emisijama.

Pin It on Pinterest