Izaberite stranicu

Projekat „Zajednička priprema za poplave“ realizuje Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vojvodine, koji finansira Evropska unija u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska – Srbija. Partneri na Projektu su Crveni krst Vojvodine i Evroregionalna agencija za razvoj Dunav – Kriš – Moris – Tisa nonprofit d.o.o, iz Mađarske, koja je i vodeći partner na Projektu.

CKV je, kao partner, realizaciju aktivnosti predviđenih Projektom, poverio Crvenom krstu Novog Sada. Osnovni cilj Projekta je da se podigne nivo bezbednosti u pograničnoj oblasti kroz organizovanje zajedničke obuke i vežbe u oblasti upravljanja vodama, zaštite od poplava i prevencije.

Radionica kojom se nastavlja obuka već formiranog spasilačkog tima Evroregije Dunav-Kriš-Moriš-Tisa (DKMT) počela je sa radom u velikoj sali Banje Kanjiže (ulica Narodni park bb) 6. maja u 10,00 časova. Trodnevnu radionicu u okviru Projekta „Zajednička priprema za poplave“ svečano je otvorio Zamenik pokrajinskog sekretara za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vladimir Pandurov, a učesnike su pozdravili i sekretar Crvenog krsta Vojvodine Sinjka Somer i predsednik Skupštine opštine Kanjiža Katkics Zoltán.

Na obuci je učestvovalo ukupno 90 članova spasilačkog tima DKMT ( 30 pripadnika iz Mađarske, 30 pripadnika iz Rumunije i 30 pripadnika iz Srbije). Osnovni cilj trodnevne teorijske i praktične obuke bio je dalje razvijanje i osposobljavanje spasilačkog tima Evroregije DKMT za organizovanje i upravljanje u vanrednim situacijama. Spasilački tim Evroregije DKMT (DKTM Rescue) formiran je u okviru prethodnog projekta “Formiranje akcione grupe za prevazilaženje izazova nastalih zbog poplava“.

Ministarstvo finansija Republike Srbije je u konkurenciji više od 200 projekata izabralo ovaj projekat među deset primera dobre prakse sprovodenih projekata u okviru svih programa prekogranične saradnje u Srbiji, finansiranih iz CARDS programa. Predavači i realizatori programskih sadržaja predviđenih Projektom su se potrudili da učesnici ponesu najlepše utiske iz Kanjiže.

Prethodne aktivnosti:

1.Obuka nastavnika iz osnovnih škola

Seminar za nastavnike iz osnovnih škola, u okviru Projekta „Zajednička odbrana od poplava“, održan je 14. decembra 2010.god. u prostorijama Crvenog krsta Vojvodine. Seminaru su prisustvovali nastavnici osnovnih škola iz Novog Sada (OŠ „Miloš Crnjanski“, OŠ „Kosta Trifković“, OŠ „Ivo Lola Ribar“, OŠ „Desanka Maksimović“), kao i nastavnici iz Zrenjanina (tri osnovne škole)i Sombora (tri osnovne škole). Škole su bile zastupljene sa po tri nastavnika odnosno Seminaru je prisustvovalo 30 učesnika. Nastavnici su dobili obavezu da pripreme jednu ekipu (učenici VI ili VII razreda), koja će predstavljati školu na takmičenju. Realizacija takmičenja je planirana za maj 2011.god, a na takmičenju će učestvovati 10 ekipa. Ekipu čini šest članova, koje prati nastavnik koji ih je pripremao. Prve tri ekipe sa takmičenja sprovedenog u Srbiji i prve tri sa takmičenja sprovedenog u Mađarskoj učestvovaće na Kampu mladih , koji će se održati u letnjem periodu u Mađarskoj.

2.Obuka radnika zaposlenih u lokalnim samoupravama

CKNS je 16. i 17. februara 2011.god. organizovao obuku predstavnika lokalnih samouprava, koji su po svojoj funkciji najneposrednije uključeni u rad lokalnih štabova za vanredne situacije. Izuzetno je bitno osposobljavanje službenika lokalnih samouprava za organizovanje i upravljanje zaštitom u vanrednim situacijama.

Seminaru je prisustvovalo 29 učesnika iz sledećih sredina: Novi Sad, Zrenjanin, Sombor, Sečanj, Žitište, Apatin, Senta, Kanjiža, Bačka Palanka, kao i predstavnici Sekretarijata Vlade AP Vojvodine i MUP – Odeljenje za upravljanje rizikom i civilnu zaštitu u AP Vojvodini. Dvodnevni Seminar je otvorio Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i potpredsednik Vlade AP Vojvodine Boris Barjaktarović. Službenicima lokalnih samouprava su predavači preneli evropska znanja i veštine za delovanje u vanrednim situacijama.

Pin It on Pinterest