Izaberite stranicu

Tradicionalno, dvadesetdrugu godinu Crveni krst Novog Sada organizovao je zdravstveno-promotivnu kampanju Nedelja zdravih zuba, u saradnji sa Klinikom za stomatologiju Novi Sad, Domom zdravlja „Novi Sad“, Institutom za javno zdravlje Vojvodine, Klubom studenata stomatologije, Predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo“, Medicinskom školom „7. april“, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

Zdravstveno vaspitanje, kao preduslov za opšte stanje zdravlja sprovodi se od najranijeg detinjstva radi usvajanja pozitivnih navika na unapređenju i očuvanju zdravlja.

Značajno mesto pripada i oralnoj higijeni, stoga su aktivnosti Nedelje zdravih zuba, prvenstveno, bile namenjene deci predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovnih škola.

Ovogodišnji moto Nedelje zdravih zuba bio je: „ZDRAVU HRANU IZABERI, PA ZUBE OPERI“.

Partneri u kampanji Nedelja zdravih zuba organizovali su sledeće aktivnosti:

1. Konferencija za medije održana je 25.marta 2011.godine sa početkom u 11,00 časova, a prisutni su bili RT Vojvodine, Novosadska TV, Mađar So i Dnevnik. Zajedničkoj konferenciji su prisustvovali predstavnici učesnika u kampanji: Klinike za stomatologiju Novi Sad, Doma zdravlja „Novi Sad“, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Kluba studenata stomatologije, Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, Medicinske škole „7 april“, i pokrovitelja Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada, član Gradskog veća Prof. dr Aleksandar Kiralj.Učesnici u Kampanji su obavestili medije o aktivnostima koje će biti realizovane u Nedelji zdravih zuba, 28.mart – 03.april 2011. godine

2. Klub studenata stomatologije putem kreativnih radionica približio je značaj oralnog zdravlja i njegov uticaj na kvalitet života deci iz Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ ( obuhvaćeno oko 1000 mališana), po sledećem rasporedu:

28. mart: Vrtić „Čuperak“ Save Kovačević 7, u 09,00 sati (58 dece); Vrtić „Zvončica“ Save Kovačević 14, u 10,00 sati (85 dece)
29. mart: Vrtić „Maslačak“ Narodnog fronta 42, u 09,00 sati (170 dece); Vrtić „Različak“ Narodnog fronta 45, u 10,00 sati (71 dece)
30. mart: Vrtić „Novosađanče“ Banović Strahinje, u 09,00 sati (68 dece); Vrtić „Suncokret“ Aleksa Šantić, u 10,00 sati (73 dece)
1.april: Vrtić „Petar Pan“ Janka Čmelika bb, u 09,00 sati (57 dece); Vrtić „Veseli vozić“ Janka Čmelika 110, u 10,00 sati (66 dece)

Služba stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja „Novi Sad“ intenzivirala je redovne posete vrtićima i nižim razredima osnovnih škola, prisustvovala kreativnim radionicama sa studentima Kluba studenata stomatologije u vrtićima Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“. Centar za preventivne zdravstvene aktivnosti Doma zdravlja Novi Sad je, u saradnji sa Službom stomatološke zdravstvene zaštite, 30.marta 2011.godine u objektu Univereksport 021, od 10,00 do 12,00 sati vršio promotivne aktivnosti na postavljenom štandu. Klub studenata stomatologije odigrao je pozorišnu predstavu za decu Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, ŠOSO „Milan Petrović“ i vrtića „Liliput“ u Pozorištu mladih – 31. mart 2011. godine sa početkom u 9,15 časova. Predstavi su prisustvovala deca iz sledećih vrtića Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“:

– Vrtić „Čarolija“
– Vrtić „Plavi zec“
– Vrtić „Veverica“

U holu Pozorištu mladih bili su izloženi najuspešniji likovni radovi predškolaca na temu „ZDRAVU HRANU IZABERI, PA ZUBE OPERI“.Najuspešniji radovi su nagrađeni, a nagrade je, pre početka predstave, uručio Prof.dr Aleksandar Kiralj sledećim vrtićima:

– Vrtić „Dunavski cvet“, grupa dece
– Vrtić „Plavi zec“, grupa dece
– Vrtić „Bubamara“, grupa dece
– Vrtić „Petar Pan“, grupa dece
– Vrtić „Maslačak“, grupa dece
– Vrtić „Puž“, grupa dece

Mediji su bili prisutni na ovoj manifestaciji, a učesnici u Kampanji su iskoristili priliku da skrenu pažnju na značaj oralnog zdravlja od najranijeg detinjstva. Institut za javno zdravlje Vojvodine je pripremio kreativne radionice za učenike nižih razreda osnovnih škola, koje su realizovali učenici Medicinske škole „7 april“ i organizovao štampanje plakata, a idejno rešenje plakata su uradili članovi Terenske jedinice Crvenog krsta Novog Sada – Dragana Radanović i Nikola Bogojević.

Plakati su štampani u tiražu 1.000 primeraka, a Crveni krst Novog Sada je organizovao distribuciju plakata za sve objekte Predškolske ustanove Radosno detinjstvo i osnovne škole na teritoriji Grada. Kompanija Colgate-Palmolive-Adria je donirala Kampanju sa 1.000 kompleta propagandnog materijala (četkica za zube, pasta za zube, karton za igricu), koji su podeljeni našim malim sugrađanima u toku Kampanje.

Pin It on Pinterest