Izaberite stranicu

Поводом Недеље Црвеног крста, која се ове године одржава под слоганом „Сачувајмо хуманост“ Црвени крст Новог Сада је у суботу, 11. маја 2024. године, организовао мотивациони излет. Једнодневни излет је организован за 22 сарадника који су носиоци органа управљања и стручних тела наше организације, у знак захвалности за хумани волонтерски рад, за добробит других људи и заједнице.
Ове године посетили смо Црвени крст Пожаревац, односно Виминацијум, манифестацију Фестивал цвећа и Галерију Милене Павловић Барили.

Испред Виминацијума дочекали су нас љубазни домаћини Милутин Аврамовић, председник Црвеног крста Пожаревац и Јелена Рашић, секретар Црвеног крста Пожаревац, који су волонтерима била све време на располагању.

Археолошки парк званично је отворен 5. октобра 2006. године. У пратњи туристичког водича, посетили смо седам објеката који су покривени и отворени за посетиоце: Северну Главна капија легијског логора (Porta praetoria), Римске терме, Римски амфитеатар Маузолеј у којем је највероватније сахрањен римски император Хостилијан, Мамут парк, Domvs Scientiarvm Viminacium / Научно истраживачки и туристички центар и Занатски центар са пећима за производњу керамике и опеке.

Након тога, наш сардници упутили су се према Пожаревцу, где су посетили манифестацију Фестивал цвећа и Галерију Милене Павловић Барили.

Фестивал цвећа се организује од стране Туристичке организације Града Пожаревца са Удружењем цвећара Браничевског и Подунавског округа, Удружењем пчелара, а све под покровитељством града Пожаревца. Манифестација традиционално се одржава више од деценију и ове године, 11. и 12. маја, је окупила преко 100 излагача који у својој понуди имају цвеће, биље, саднице, цветне аранжмане, опрему за хортикултуру, као и најразличитије врсте декоративних материјала за саксије и још много тога.

Затим смо се упутили, према Галерији Милене Павловић-Барили, која се налази поред зграде Народног музеја у самом центру Пожаревца, у улици Воје Дулића бр. 8. Смештена је у родној кући сликарке, коју је 1962. године њена мајка Даница поклонила Граду, након чега је основана меморијална галерија.

Након тога, организован је ручак у ресторану Црвеног крста Пожаревац, на којем су нам се прикључиле колеге из Црвеног крста Пожаревац, са којима смо се дружили и разменили искуства о раду наше две организације.

Кроз своју дугу историју, која траје већ 143 године, Црвени крст Новог Сада као саставни део Црвеног крста Војводине и Црвеног крста Србије је био и остао највећа и најстарија хуманитарна организација у Новом Саду. Негујући основне принципе Црвеног крста: хуманост, непристрасност, неутралоност, независност, добровољност, јединство и универзалност Црвени крст Новог Сада је привукао велики број волонтера различитих генерација који представљају незаменљив ресурс за реализацију активности наше организације.
Упућујемо највећу захвалност колегиницама и колегама из Црвеног крста Пожаревац, на срдачности и гостопримству. Посебну захвалност упућујемо секретару Јелени Рашић, на подршци и посвећености за организацију ове корисне активности.

Pin It on Pinterest