Izaberite stranicu

Послови организовања, мотивисања и окупљања добровољних давалаца крви према Закону о Црвеном крсту, (Сл.Гласник РС, број 107/05), као јавно овлашћење, поверени су Организацији Црвеног крста и трансфузиолошким службама, према Закону о трансфузиолошкој делатности (Сл.Гласник РС, број 72/09). Активности из ове области Црвени крст Новог Сада спроводи у партнерском односу са Заводом за трансфузију крви Војводине, са којим се организују акције добровољног давања крви на терену, у институцијама и локалној заједници. Акцијама претходи детаљан и обиман рад на мотивацији грађана за добровољно давање крви, регрутовање давалаца и задржавање у складу са активностима које се спроводе и евалуирају сваке године.
Ове активности спроводе се путем подршке спровођењу дугорочне националне кампање, кроз промотивне активности, едукације волонтера и реализацију годишњег плана прикупљања крви.
Едукације волонтера су начин да се људи укључе у промоцију добровољног, ненаграђеног и анонимног давања крви и начин да се дође до нових волонтера и давалаца крви.
У оквиру Програма едукативно мотивационог рада Црвени крст Новог Сада и Завод за трансфузију крви Војводине су и ове године организовали Саветовање за предаваче ДДК, сараднике ДДК, организаторе акција ДДК и добровољне даваоце крви из новосадских средњих школа, факултета, предузећа и месних заједница – са гостима 136 учесника.
Саветовање је одржано 10-12.октобра 2014.г. у Кладову, Хотел „Ђердап“.
На путу за Кладово организован је обилазак тврђаве у Голупцу.
Циљ Саветовања је био: подизање свести о култури добровољног давања крви, стицање вештине комуникације и позитивног приступа према потенцијалним и вишеструким добровољним даваоцима крви и у складу са тим обрађене су следеће теме:

  • ОТВАРАЊЕ САВЕТОВАЊА – Милица Балуновић, проф, координатор ДДК
  • ПОЗДРАВНА РЕЧ ОРГАНИЗАТОРА – Пуковник.др Братољуб Бркљача –председник Црвеног крста Новог Сада, др Васо Кулиџан, Завод за трансфузију крви Војводине
  • ЦРВЕНИ КРСТ НОВОГ САДА – МЕЂУНАРОДНО ХУМАНИТАРНО ПРАВО, ПОМОЋ ПОПЛАВАМА УГРОЖЕНОМ СТАНОВНИШТВУ У МАЈСКИМ ПОПЛАВАМА –  Драган Лазић, секретар Црвеног крста Новог Сада
  • ПРЕДСТАВЉАЊЕ АКТИВНОСТИ ЦРВЕНОГ КРСТА И ИНСТИТУТА ЗА ТРАНСФУЗИОЛОШКУ МЕДИЦИНУ РЕПУБЛИКЕ МАКЕДОНИЈЕ У ОБЛАСТИ ДДК – Глигор Новачевски, Црвени крст Републике Македоније
  • РЕГИСТАР ДАВАЛАЦА ТРОМБОЦИТА – др Слободанка Спасојевић, Завод за трансфузију крви Војводине
  • ОКРУГЛИ СТО – НАЈЧЕШЋА ПИТАЊА У ОБЛАСТИ ДДК – др Васо Кулиџан, Завод за трансфузију крви Војводине

Заинтересованост полазника за дате теме била је изузетно велика. Било је пуно питања на које су предавачи дали одговоре.
На Саветовању су учествовали и гости из региона:

  • Република Босна и Херцеговина, секретар Црвеног крста Тузле, Сеад Хасић, Есмина Хасић, Вилдана Халиловић
  • Република Македонија, Глигор Новачевски, Црвени крст Македоније, Проф.др Петар Христов и Прим.др Горан Андонов из Института за трансфузилошку медицину Републике Македоније, председник Комисије за ДДК Црвеног крста Скопља, Г-дин Деан Стојковски.
  • Црвени криж Осијек, Денис Ћосић, Дарија Зубовић

Прво вече, након упознавања са Програмом рада и представљања учесника Саветовања, извршено је уручивање именовања секретарима актива и ООЦК ДДК, за мандатни период 2014-2018.г. Именовања је уручио секретар Црвеног крста Новог Сада, Драган Лазић.
ОРГАНИЗОВАН ЈЕ ОБИЛАЗАК КУЛГУРНО-ИСТОРИЈСКИХ ЗНАМЕНИТОСТИ КЛАДОВА
Једночасовна вожња бродом „Ђердап“, стручни водич је причао о тврђави Фетислам, о граду Турн Северин, о остацима Трајановог моста и о острву Шимијан.
Саветовање су финансијски помогли: Скупштина Града Новог Сада – Градска управа за здравство и Завод за трансфузију крви Војводине. Поред финансијске подршке Град је уступио и један аутобус за превоз учесника.Aтмосфера током рада, интерактивност са предавачима, обим усвојених вештина, лепо дружење, као и изузетна предусретљивост домаћина хотела „Ђердап“, допринели су да реализација Саветовања буде на високом нивоу.

Pin It on Pinterest