Izaberite stranicu
Crveni krst Novog Sada i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine organizovali su Seminar za volontere dobrovoljnog davalaštva krvi, koji je realizovan u objektu „Norcev“ na Fruškoj Gori, u vremenu od 27 do 29. maja 2011 godine.
Organizaciju seminara vodila je Milica Balunović, samostalni stručni saradnik u CKNS, a realizatori programa bili su Ljubinka Tončev Suzi, predavač CKNS i Josip Bošnjaković iz Zavoda za TRS krvi Vojvodine.

Logističku podršku pružao je Lještak Darko, takođe iz Zavoda za TRS krvi Vojvodine. Seminaru su prisustvovali predstavnici škola, fakulteta, ustanova i zajednica. Grupa je bila heterogena u pogledu profesije, životne dobi i zanimanja. Generalno je grupa bila mlađe do srednje dobi, što je bio jedan od preduslova za odabir kandidata za volontera. Smeštaj učesnika i ostale prateće usluge zaslužile su visoke ocene. Atmosfera tokom rada je bila više nego prijatna i pozitivna. Ambijent je odgovarao nameni. Svi preduslovi su postojali da se program nesmetano odvija i sa lakoćom usvaja. Program rada je u prilogu ovog izveštaja pa se tematika može jasno i nesmetano sagledati. Komunikacija je primerena seminaru, te se njoj posvećivala najveća pažnja, odnosno najviše je bila zastupljena u radu.

Program je realizovan u kombinaciji PP prezentacija i radionica u kojima su svi polaznici učestvovali.

Evaluativni deo seminara završnog dana, dao je punu potvrdu da su učesnici bili veoma zainteresovani za praćenje programa, da su sa visokom pažnjom percipirali svaku temu i da su na zavidnom nivou obavili zadatak koji im je tokom završne radionice poveren.

Dolaskom na Seminar svakog polaznika je sačekala fascikla sa materijalom. Po završetku seminara svaki učesnik je dobio Uverenje, Priručnik za volontere dobrovoljnog davalaštva krvi, majicu, kapu i privezak.

To kako su se učesnici tokom i nakon seminara osećali, kako su doživeli kompletnu organizaciju i sadržaj programa, kako je program prezentovan i sl. imali su mogućnosti da svoje utiske ostave u pisanoj formi.

Slede impresije učesnika na završetku seminara:

Bojana Srećo, PMF, oseća se: obogaćeno, počastvovano, uverljivo, srećno, optimistički, opušteno i zadovoljno. Ne postoji adekvatna reč kojom bih opisala ovaj seminar, ali pokušaću ukratko da ga opišem. On je jedinstven, širok, jasan, prelepo organizovan, on zrači ( kao i oni što su ga besprekorno vodili), on je poletan, on je vedar & snažan, jednostavno je neodoljiv.
Presrećna sam što sam postala volonter Crvenog krsta Vojvodine – Grada
I za kraj jedno veliko hvala za sve što ste učinili da se osećam ovako lepo & posebno.

Mirjana Kojić, NIS, oseća se:euforično, obogaćeno, srećno, optimistički,zadovoljno
Bila mi je čast prisustvovati ovakvom edukativnom i kvalitetnom skupu. Obogaćena znanjem, iskustvom trudiću se da sa drugima podelim stečeno. Hvala na predivnoj obuci i sve najbolje u daljem radu vam želim.

Jelena Veljković, student medicine, oseća se: obogaćeno, počastvovano, uverljivo, srećno, optimistički, opušteno, zadovoljno. Seminar je bio predivan. Upoznali smo jedni druge, stekli prijatelje i lepo se slagali. Naučili smo dosta toga, kako o samoj akciji davanja, tako i o tome kako treba da se ponašamo prema drugima, da učinimo sebe i njih srećnima i postanemo bolji ljudi. Sve u svemu bilo je fantastično, predavanja zanimljiva i hvala na svemu.

Vladislava Hardi, Radio RTV, oseća se: euforično, obogaćeno, počastvovano, srećno, optimistički, opušteno, zadovoljno. Počastvovana sam što sam odabrana da učestvujem na seminaru. Obogaćena sam novim informacijama o dobrovoljnom davalaštvu krvi, stekla sam nova prijateljstva i trudiću se da i svojima bližnjima prenesem impresije sa ovog lepog druženja i da ih pozovem da i oni, ako već do sada to nisu postali, budu dobrovoljni davaoci krvi, i da pomognu i drugim ljudima da imaju zdraviji i lepši život. Veliko hvala predavačima CK i Zavodu za transfuziju Vojvodine, svim učesnicima u grupi na prelepom druženju i bogatstvu informacija i iskustva. Od srca Vladislava Hardi.

Biljana Kojić, Radosno detinjstvo, oseća se: obogaćeno, počastvovano i zadovoljno
Izuzetno lepo druženje. Mnogo korisnih informacija, nova saznanja koja ću koristiti u svojim volonterskim aktivnostima. Zadovoljstvo je bilo upoznati tako drage i pozitivne osobe kao što su polaznici ovog seminara. Posebna zahvalnost organizatorima i tako dobrim predavačima i prezentatorima programa. Nadam se budućoj lepoj i uspešnoj saradnji.

Marija Ivanović, Ekonomska škola, oseća se: obogaćeno, počastvovano, optimistički, opušteno i zadovoljno. Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast što sam svoje vreme provela sa divnim ljudima, podelili smo pozitivne emocije, energiju i dobru volju tako da se sada osećam bogatijom. Hvala Svima!

Aleksandar- Aljoša Simetić, škola ’’Pavle Savić’’, oseća se: obogaćeno, počastvovano, srećno, opušteno i zadovoljno. Zahvalan sam organizatorima i učesnicima seminara što su mi omogućili lepe dane na Fruškoj Gori. Potrudiću se da njihov trud i vreme koje su nam posvetili iskoristim na umnožavanje broja dobrovoljnih davalaca krvi u sredini iz koje dolazim. Seminar je opravdao sva očekivanja.

Jelenko Mršić, Skupština Vojvodine, oseća se: euforično, obogaćeno, počastvovano, srećno, optimistički, iznenađeno, zadovoljno. Iznenađen sam prijatno ovim seminarom jer nisam znao šta da očekujem, ali sada kada sam upoznao puno divnih ljudi i učvrstio svoja znanja po pitanju dobrovoljnog davalaštva krvi zaista sam srećan i počastvovan što sam bio jedan od učesnika. Veliko hvala.

Milica Stanar, Poljoprivredna škola, oseća se: obogaćeno, počastvovano, zamišljeno, uverljivo, optimistički i zadovoljno. Vrlo korisne informacije za dalji rad. Nešto novo se sazna, a neka znanja se i obnove. Dobija se motivacija i energija da se nešto preduzme po pitanju davalaštva krvi. Takođe je i prijatno upoznati nove ljude, družiti se sa njima, razmeniti iskustva i steći nova prijateljstva. Hvala na pozivu za ovaj seminar!

Momčilo Gagović, Srbija gas, Drago mi je što sam prisustvovao seminaru. Posle svakog predavanja izlazio sam sa mnogo više znanja i impresija šta sve ’’ja’’ kao pojedinac mogu da uradim za društvo. Ovde sam upoznao mnogo prijatelja i nadam se da ću sa svakim od njih imati prilike i u buduće sarađivati. Divno je!

Dejan Marković, Elektrovojvodina, oseća se: obogaćeno, srećno, optimistički, zadovoljno
Organizacija, mesto održavanja, saradnici, predavači predivni, inspirativni. Sa puno uživanja sam upijao nadahnuta izlaganja, i vreme koje je perfektno tempirano mi je proletelo. Žao mi je što se sve sada ipak završilo, ali sa puno vere, nade i optimizma, vraćam se u životnu sredinu da podelim svoje utiske. Hvala vam svima što ste me počastvovali ovako predivnim iskustvom.

Svetlana – Ceca Stanković, DDOR, oseća se: obogaćeno, uverljivo, srećno, optimistički i zadovoljno. Počastvovana sam što sam bila na ovakvom seminaru, sa mladim ljudima i prijatno iznenađena načinom predavanja. Oduševljena sam predavačima koji su i pored obimnog gradiva učinili da sve na lak način prihvatimo. Naravno, bogatija sam za nova poznanstva! Hvala vam!

Milivoje Krvavac, PMF, oseća se: uverljivo, opušteno i zadovoljno. Na seminar sam pristigao sa određenim očekivanjima (predrasudama) o tome kako će proteći ova tri dana. Dogodilo se sasvim neočekivano. Pored probuđene volje i želje da participiram u budućim aktivnostima DDK, naučio sam brojne korisne korake u interakciji sa ljudima, odnosima, lepom ponašanju. Sjajna grupa, energija, predavači.

Umesto zaključka:

Prateći sa kojom pažnjom i voljom su učesnici percipirali svaku izrečenu reč, sa koliko pažnje su pratili načine i mogućnost pristupa potencijalnom davaocu, ovo je jedini pravi put da se mreža volontera kao osnovne snage Crvenog krsta kontinuirano uvećava i širi.
Rad na edukaciji, regrutovanju i motivisanju stanovništva za davanje krvi je veoma delikatan.

Ukoliko su volonteri kroz edukaciju ovladali veštinama komunikacije i spoznali metode i tehnike vaspitno – motivacionog rada u davalaštvu, utoliko će njihov doprinos na popularisanju davalaštva i obezbeđenju većeg broja davalaca biti kvalitetniji. Ovo je bila veoma kvalitetna grupa, sjajna grupa sa puno razumevanja, elana i velike želje da učestvuje u aktivnostima na polju davalaštva i da stečeno znanje što pre primene u praksi.

Milica Balunović
Ljubinka Tončev Suzi

Pin It on Pinterest