Izaberite stranicu

Црвени крст Новог Сада је обележио Светски дан борбе против туберкулозе, у петак 24. марта 2023. године, у просторијама Народне кухиње, Футошка 14 и Клубу пензионера „Олга Петров”, Футошка 67.

У сарадњи са Службом патронаже Дома здравља Нови Сад кога је представљала Снежана Радун, истог дана, у субстандардном насељу Бангладеш, мерене су вредности крвног притиска и реализован је индивидуални здравствено-васпитни рад у вези са превенцијом ширења респираторних обољења са акцентом на мере заштите против туберкулозе и подељени су флајери о туберкулози.

Циљ Црвеног крста је да едукује суграђане, посебно припаднике маргинализованих група (корисници Народне кухиње, становници из нехигијенских насеља…), да што боље препознају и најмању сумњу на туберкулозу, да подигне свест људи у заједници о разумевању и неосуђивању оболелих, како би их упутили на преглед у установе здравствене заштите, где би била одрађена дијагностика и по потреби лечење до излечења. Такође, циљ Црвеног крста Новог Сада је да све људе из првог круга контакта оболелог (рођаци, пријатељи) мотивише да оду на преглед у надлежну здравствену установу ради правовременог прекидања евентуалног ланца ширења болести.

Светски дан борбе против туберкулозе, 24. март, обележава се широм света како би се подигла свест јавности о здравственом, социјалном и економском утицају туберкулозе и скренула пажња на усмеравање напора ка елиминацији туберкулозе као јавно-здравственог проблема.
Овај датум је одабран у знак сећања на дан када је 1882. године, др Роберт Кох објавио научној заједници да је открио узрочника туберкулозе-бацил туберкулозе под обичним микроскопом. То је био први корак ка дијагностиковању и лечењу туберкулозе.

Република Србија се придружила светској кампањи обележавања Светског дана борбе против туберкулозе, под слоганом: „Да! Можемо окончати туберкулозу”. Овогодишња тема има за циљ да инспирише наду и подстакне доносиоце одлука на повећана улагања, брже прихватање препорука Светске здравствене организације, усвајање иновација, убрзано деловање и мултисекторску сарадњу у борби против епидемије туберкулозе.

Pin It on Pinterest