Izaberite stranicu

У оквиру цивилно војне сарадње, на позив Речне флотиле Војске Србије, Црвени крст Новог Сада је у уторак 22. августа 2023. године, организовао заједничку показну вежбу.

У касарни „Александар Берић“ извршен је тактичкo – технички збор, а затим је одигран сценарио у току којег је дошло до судара бродова на Дунаву, након јаког невремена у коме је оштећено много рибарских чамаца и повређена 4 рибара. Припадници Речне флотиле спасиоци-рониоци су приступили спашавању и евакуацији повређених на безбедно место. Након тога, су волонтери Црвеног крста Новог Сада збринули повређене, а након указане прве помоћи повређени су даље у ланцу спашавања предати Хитној медицинској помоћи.

Показној вежби је присуствовао секретар Црвеног крста Новог Сада, др Драган Лазић, који је поздравио госте и сараднике и представио историјат и место и улогу Црвеног крста у цивилно- војној сарадњи.

Стручни сарадник Дејан Вучковић је објашњавао поступак збрињавања повређених у оквиру вежбе, као и законски основ у области прве помоћи и деловања у несрећама.

Александра Милић, координатор, у сарадњи са Аном Пајкић је коментарисала реалистички приказ повреда, оболења и стања.

Љубазни домаћини су за наше волонтере организовали вожњу чамцима, обилазак бродова и касарне.

Командант Речне флотиле, капетан бојног брода Љубиша Марковић, примио је секретара Лазића у спомен соби касарне и том приликом договорен је наставак сарадње.

Pin It on Pinterest